loading...
فایلینا
عباس بازدید : 185 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه رشته مدیریت با عنوان مدیریت آموزشی آموزشگاه های آزاد

هدف کلی
توانایی تشخیص مفهوم مدیریت و اصول آن
آشنایی با مفهوم سیستم و انواع آن سیستم های باز و بسته و کارکرد های آن
آشنایی با مفهوم سازمان و انواع آن و کارکردهای رسمی و غیر رسمی
شناسایی سبک های مدیریتی ، آشنایی با اصول مدیریت و کاربرد آنها
آشنایی با مفهوم سیستم و انواع آن
اصولاً، در ارتباط با پدیده‌ای دو نوع نگرش وجود دارد:
الف- نگرش تجزیه‌گرا مکانیسمی ب- نگرش کل‌گرا یا سیستمی
هر دو نگرش مورد توجه صاحبنظران بوده، واجد ریشه تاریخی و قومیتی نیز می‌باشند.
الف) نگرش تجزیه‌گرا
این نگرش مطابق با اندیشه فلاسفه یونان باستان است. به این صورت که هر پدیده‌آی را به زیرمجموعه‌های آن و اجزاء خرد تقسیم نموده تا با مطالعه رفتاری هر قسمت، رفتار پدیده‌ای اصلی مورد بررسی قرار گیرد. رنه دکارت از بنیانگذاران این نظریه می‌باشد و اصول کلی مورد تأیید وی برای برخورد با هر پدیده‌ای بدین شرح است:
1- تنها مواردی قابل پذیرش است که حقیقت آن مشخص شده باشد.
2- روند بررسی اجزا و زیرمجموعه‌ها، از ساده‌ترین عناصر تا پیچیده‌تر آن می‌باشد.
3- در تمام مراحل بررسی و مطالعه، نظم در پرداختن به آن اهمیت دارد.
4- حتی‌الامکان هر مسئله‌ای به اجزاء و عناصر کوچکتر تجزیه گردد.
نگرش تجزیه‌گرا در قرن هفدهم نگرشی فراگیر بود و منجر به کشف بسیاری از علوم دست نیافته و تقابل مناسب با بسیاری پدیده‌ها شد.
از دیگر طرفداران تجزیه علوم مختلف از فلسفه و تبدیل هر یک به مجموعه‌ای از شاخه‌های منشعب (نگرش تجزیه‌گرا) می‌توان به هیوم و روسو اشاره نمود.
ب) نگرش کل‌گرا
این نوع نگرش نیز واجد ریشه باستانی می‌باشد و غالباً در ممالک چین، یونان و ایران باستان مطرح بوده است. به طور کلی ویژگی این نوع نگرش، برعکس نگرش قبلی است. به طوری که نخست رفتار کلی مجموعه مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد و سپس با توجه به اینکه هر جزء آن دارای ماهیت و وظیفه‌ای مشخص در مجموعه می‌باشد، اثرگذاری و اثرپذیری هر یک بررسی می‌شود.
در وافع رفتار کلی پدیده مورد نظر، حاصل جمع رفتار اجزاء نیست بلکه برآیند تأثیر تمامی نیروهای درون سیستم است. ضمن اینکه به جز عوامل درونی و اجزاء موجود واجد اثرگذاری می‌باشند، از خارج سیستم نیز می‌توان نیروهای مؤثر را پیش‌بینی نمود.
آمادگی ذهنی و انعطاف‌پذیری فکری از جمله پارامترهای اصلی نگرش سیستمی است. به این صورت که در چارچوب تفکر سیستمی، عدم محوریت عادات و اندیشه‌های آشنا و انعطاف‌پذیری در برابر اندیشه‌های جدید و توجه روابط متقابل اجزاء سیستم، دارای اهمیت زیادی می‌باشد.
واژه سیستم، ریشه یونانی (Systema) داشته و مرکب از (SYN) به معنی با هم، و (Histanai) به معنای سبب، برای می‌باشد.
ذیلاً به برخی تعاریف رایج و معتبر مفهوم سیستم اشاره می‌شود و بدین ترتیب، سیستم عبارتست از:
•مجموعه‌ای متشکل از اجزاء و عوامل وابسته که تماماً در راستای اهداف کلی می‌باشند.
•کلیتی متشکلاز اجزای مرتبط و پیکره ای سازمان یافته از اشیاء مادی یا غیرمادی.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 208 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت با عنوان کاهش موجودی در زنجیره

چکیده
هدف زنجیره تامین حداقل کردن کل هزینه های سفارش دهی،نگهداری و کالا می باشد.مقدار سفارش اقتصادی (EOQ) این سه هزینه را با تعیین مقدار سفارش بهینه ،متعادل می سازد.راهکارهای مدیریتی برای کاهش مقدار سفارش و درنتیجه میزان موجودی در زنجیره تامین بدون افزایش هزینه ها بصورت زیر می باشد:
- کاهش هزینه های ثابت و هزینه های حمل ونقل در هر سفارش
- اجرای طرح تخفیف براساس حجم کالا بجای طرح تخفیف بر اساس میزان سفارش کالا.
- حذف و یا کاهش تبلیغات تجاری
موجوددی اطمینان به این دلیل نگهداری می شود که تقاضا از میزان پیش بینی شده بیشتر باشدویاکالا دیرتر از زمان موعود بدست برسد .سطح موجودی اطمینان مورد نظر زمانی کاهش می یابد و موجودی کالا ارتقا پیدا می کند که زنجیره تامین بتواند تغییر پذیری تقاضا را کاهش دهد.تغییر رویه از مرور دوره ای به مرور دائم می تواند به کاهش موجودی کمک کند
سطح بهینه موجودی کالا با متعادل سازی هزینه های over-and understocking حاصل می شود.مدیریت می تواند سود دهی زنجیره تامین را با عقدقراردادهایی بصورت زیرافزایش دهد:
1-بازگرداندن مازاد موجودی
2-دادن یارانه(Subsides) برای موجودی نگهداری شده
3-میزان انعطاف پذیری هنگام سفارش دهی
4-مدیریت موجودی توسط فروشنده
کلمات کلیدی:

زنجیره تامین

کاهش موجودی

راهکارهای مدیریتی

کاهش مقدار سفارش

سطح بهینه موجودی کالا

مقدار سفارش اقتصادی (EOQ)

مقدمه
کاهش موجودی درباره کاهش مازاد موجودی ،افزایش نرخ گردش موجودی و تحویل به موقع کالا می باشد.مازاد موجودی سرمایه را راکد نگه می داردو لازم است کاهش پیدا کند تا برای فعالیت های رو به رشد در آمد ،سرمایه نقدی آزاد شود .یکی از مشکلات بزرگ کاهش موجودی این عقیده اشتباه می باشد که مدیریت پیشرفته کنترل موجودی برای افزایش نرخ گردش موجودی و فراهم آوری برنامه کاهش موجودی کافی می باشد.
بطور قطعی، نداشتن کنترل منجر به موجودی بیش از اندازه می شود ولی معمولاً سازمانها با کمبود کالا مخالف هستند و قسمت اعظم توجه گروه کالا تامین موجودی مورد نیاز می باشد نه پیدا کردن راهی که نرخ گردش موجودی را افزایش دهد .در نتیجه این عامل در عملکرد ضعیف کاهش موجودی مؤثر می باشد .
بسیاری از کمپانی ها با اجرای سیستمهایی مانند برنامه ریزی منابع سرمایه گذاری) ERP ) ،تحویل به موقع(JIT ) ، راههای دیگر مدیریت موجودی ، به کاهش موجودی و تحویل به موقع کالا دست یافته اند. این سیستمها موجودی را کاهش داده و نرخ گردش موجودی را افزایش می دهند ولی همچنان امکان پیشرفت وجود دارد .
مقداری موجودی بدلیل تولید یا خرید کالا در مقادیر زیاد وجود دارد تا به سطحی از زنجیره تامین امکان بهره برداری از طرح اقتصادی و کاهش هزینه را بدهد .
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 89 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت مالی با عنوان

حاکمیت شرکتی وتاثیر آن برتوسعه وگسترش بازار سرمایه

چکیده:
هدف اصلی این تحقیق بررسی حاکمیت شرکتی وتاثیرآن برتوسعه وگسترش بازارسرمایه می باشد.بدین منظوربااستفاده ازمتون وادبیات مالی وبورسی ،متغیرهای توسعه وگسترش بازارسرمایه شناسایی گردیدکه درفرآیندتهیه پرسشنامه مبنای طراحی سوالات قرارگرفت براین اساس فرضیات تحقیق ازطریق پرسشنامه کتبی جمع آوری شد .جامعه آماری شامل کلیه فعالان بازارسرمایه(مدیران وکارشناسان سازمان بورس اوراق بهادار، مدیران وکارشناسان شرکتهای کارگزاری،مدیران وکارشناسان شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهاداروسهامداران حقیقی وحقوقی )بود.نمونه آماری مدیران وکارشناسان سازمان بورس اوراق بهادار، مدیران وکارشناسان شرکتهای کارگزاری ، مدیران وکارشناسان شرکتهای سرمایه گذاری پذیرفته شده دربورس اوراق بهاداربوده است.
نمونه آماری همان جامعه آماری می باشد.برای تجزیه وتحلیل نتایج بدست آمده تحقیق ازنرم افزار spssاستفاده گردیدوفرضیات تحقیق بااستفاده ازآزمون t_test (تک نمونه ای) درسطح معنی دار 95 درصدموردآزمون قرارگرفتند.سپس برای بررسی میزان اختلاف یاتوافق نظر بین گروههای پاسخ دهندگان ازآزمون kruscal_walliseوتحلیل آماری chi_squareدرسطح معنی دار95درصد استفاده گردید.پس ازبررسی وتحلیل تمامی آزمونها به این نتیجه دست یافتیم که حاکمیت شرکتی تاثیر خیلی زیادی برتوسعه وگسترش بازارسرمایه داردونتایج تحقیق نشان دادکه حاکمیت شرکتی بیشترین تاثیر رابریهبود نظام مدیریت داخلی شرکت داردوهمچنین تاثیر زیادی به ترتیب برحفظ حقوق سهامداران،توسعه کیفی بازارسرمایه،کارایی بازارسرمایه ونهایتاکمترین تاثیر رابرروی توسعه کمی بازارسرمایه دارد.
کلمات کلیدی:

راهبری شرکتی

حاکمیت شرکتی

Corporate governance

توسعه وگسترش بازار سرمایه

بورس اوراق بهادار

توسعه اقتصادی

مقدمه
یکی از اهداف هردولتی، دستیابی به توسعه اقتصادی می باشد.برای نیل به هدف توسعه اقتصادی، توسعه بازاربورس اوراق بهادار یک ابزار مهم محسوب می شود. بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل ورسمی سرمایه است که درآن سهام شرکتها، اوراق مشارکت موسسات دولتی وخصوصی معتبر طبق قوانین خاص خرید وفروش می شود که ازیک طرف پس اندازهای کوچک وبزرگ ونقدینگی سرگردان بخش خصوصی رابه منظور تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری بلندمدت شرکتها وموسسات بزرگ راجذب می کند بدین طریق تورم راکاهش می دهدوازطرف دیگر بامجموع این نقدینگی ،سرمایه های قابل توجهی دراختیارشرکتهاوموسسات نیازمند به نقدینگی قرارمی دهد تاآنها سرمایه ها رادرزمینه توسعه فعالیتهای صنعتی وتولیدی بکار اندازند .
جهت دستیابی به این اهداف مهم ،توسعه وگسترش بازار سرمایه برای هر اقتصادی یک امر لازم وضروری است ویکی ازمهمترین این ابزارها برای توسعه وگسترش بازار سرمایه برقراری اصول حاکمیت شرکتی (نظام راهبری شرکتها )درشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار می باشد که این قوانین واصول دراکثر کشورهای پیشرفته باعث گسترش وتوسعه بازارهای مالی ازجمله بازار سرمایه آنها شده است.
بنا به دلایل ذکر شده دراین تحقیق به دنبال بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی برتوسعه وگسترش بازارسرمایه هستیم تااهمیت حاکمیت شرکتی رابرتوسعه بازارسرمایه بسنجیم.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 138 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه كارشناسی ارشد مدیریت دولتی با عنوان

شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی اجرایی در شركت صنایع تجهیزاتی نفت +

پاورپوینت و ارائه کامل آن

چکیده
مدیران‌ارشد سازمان‌ها، به عنوان پیشگامان حرکت به سوی کامیابی، با تصمیمات خود نقش بسزایی در عملکرد سازمان ایفا می‌کنند. این پژوهش با مد نظر قرار دادن نقش مدیران‌ارشد در پیشبرد اهداف سازمان به دنبال شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی و شناسایی تنگناهای آن می‌باشد. عوامل کلیدی موفقیت عوامل تعیین‌کننده و مهمی هستند که پیاده‌سازی موفقیت‌آمیز سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی در گرو آنهاست. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل کلیدی موفقیت سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی در شرکت صنایع تجهیزاتی نفت و شرکت‌های وابسته و ارایه پیشنهادهای کاربردی برای پیاده‌سازی موفقیت‌آمیز آن است.
سوال اساسی این تحقیق به این صورت است که عوامل کلیدی موفقیت در پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی کدامند؟ و سوال دیگر اینکه اهمیت رتبه‌ای هر یک از عوامل کلیدی موفقیت چگونه است؟ با استفاده از ادبیات موجود درباره سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی عوامل موجود در پیاده سازی موفقیت آمیز آن در کشورهای مختلف بررسی و 4 عامل به عنوان عوامل مورد قبول و به عنوان مدل تحقیق انتخاب و در قالب پرسش‌نامه 31 سوال طراحی و توزیع گردید جامعه آماری این پژوهش مجموعه 340 نفر از مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات شرکت صنایع تجهیزاتی نفت و شرکت‌های وابسته می‌باشند و از نوع نمونه‌گیری تصادفی ساده می‌باشد .
برای تست پایایی پرسش‌نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن بیش از 86/0 شد. از نظر هدف، تحقیق کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات توصیفی اکتشافی و از نوع پیمایشی است. برای شناسایی عوامل از تحلیل عاملی اکتشافی و برای رتبه‌بندی از تحلیل فریدمن استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است عوامل کلیدی موفقیت در پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی شرکت صنایع تجهیزاتی نفت عبارتند از: طراحی مدل مفهومی سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی، تیم راهبری مشارکت‌جویانه، وجود فناوری مرتبط، همکاری واحد فناوری اطلاعات، مدیریت اثر بخش سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی، حمایت مدیریت ارشد، پیش بینی قابلیت‌های مورد نیاز کاربران.
کلمات کلیدی:

سیستم اطلاعات اجرایی ( (Executive Information System (EIS )

شركت صنایع تجهیزاتی نفت

تحلیل عاملی اکتشافی

تحلیل فریدمن

مدیریت اثر بخش سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی

مقدمه پژوهش
با ورود به هزاره سوم شاهد تغییرات سریع فناوری‌ها و شدت پیچیدگی محیطی هستیم. در چنین شرایطی مدیران ارشد سازمان‌ها، به عنوان پیشگامان حرکت به سوی کامیابی، با تصمیمات خود نقش بسزایی در عملکرد سازمان ایفا می کنند. بدون شک مدیران‌ارشد برای تصمیم‌گیری موثر و کارآمد، به اطلاعات نیاز دارند. در اینجا این سوال قابل طرح است که سطح و نوع نیازهای اطلاعاتی مدیران ارشد کدامند؟ پاسخ به این سوال از آنجا اهمیت دارد که بدون چنین شناختی، طراحی مفهوم سیستم اطلاعاتی مدیران ارشد امکان‌پذیر نخواهد بود.
نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد که چهارگروه از نیازهای اطلاعاتی مدیران که شامل (عوامل کلیدی موفقیت، مدیریت بر مبنای استثناء، مدل‌های ذهنی و روند تغییرات محیطی) می‌باشند در طراحی سیستم‌های اطلاعاتی مدیران ارشد باید مد نظر قرارگیرد که با مد نظر قراردادن نقش مدیران ارشد در پیشبرد اهداف سازمان به دنبال شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی و شناسایی تنگناهای آن می‌باشیم.
توان بالای سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی ، با عدم اطمینان بالایی که ممکن است منجر به شکست شود توام است.که این امر تعیین عوامل موثر بر تصمیم‌گیری یک سازمان در به کارگیری سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی را مطرح نموده‌است. به عبارتی اهمیت انجام تحلیلی عمیق از آمادگی سازمان برای بکارگیری و بهبود سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی ضروری به نظر می‌رسد. این ارزیابی به منظور پاسخ‌های مفصل به این سوال اساسی است: کدام عوامل کلیدی باعث می‌شود که سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی به درستی طراحی و در سازمان استقرار پیدا کنند و اولویت‌بندی این عوامل کلیدی چگونه است؟
به نظر می‌رسد یک سری از شرایط، موقعیت‌ها و چالش‌ها منجر به موفقیت یا شکست نهایی یک فعالیت درسیستم‌های اطلاعاتی اجرایی می‌شود. بنابراین قبل از اینکه منابع کمیاب سازمان در چنین فناوری سرمایه‌گذاری شود مدیریت باید به دنبال ابزاری باشد تا عدم اطمینان را کاهش دهد. اگر چه تحقیقات گسترده در زمینه عوامل كلیدی موفقیت در مورد بکارگیری فناوری اطلاعات، توسعه، پیاده‌سازی سیستم‌های اطلاعاتی و مدیریت فناوری اطلاعات انجام شده‌است، ولی با توجه به نبود تحقیقاتی بدین گستردگی در حوزه سیستم‌های اطلاعاتی اجرایی مورد نیاز است که مسیر پیشرفت و بهبود آن ارائه گردد و بدین ترتیب با شناخت بیشتر، هزینه و ریسک کمتری برای رسیدن به سطوح بالاتر صرف گردد.
 دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 145 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت با عنوان

برنامه ریزی جامع منابع انسانی شهرداری (مطالعه موردی:شهرداری منطقه 22)

هدیه:
مقدمه
شهرداری از نظر لغوی از دو كلمه «شهر» و «داری» تشكیل گردیده كه «داری» به معنی اداره و مدیریت و «شهر» پس از 1362 به جایی كه دارای شهرداری باشد اطلاق می گردید. بنابراین از نظر لغوی شهرداری را می توان سازمان اداره شهر دانست و در اصطلاح، شهرداری به واحدی گفته می شود كه به منظور اداره امور محلی و ارائه خدمات عمومی موردنیاز شهروندان در یك مركز جمعیتی با خصایص شهری تشكیل می شود. در اواخر قرن سوم (هـ . ق) به منظور انجام و اداره امور شهری دایره احتسابیه با دو شعبه احتساب و تنظیف تشكیل شد، اما سازمان شهرداری با مفهوم امروزی از زمان تشكیل حكومت مشروطه (دوران قاجار) با تصویب قانون بلدیه مصوب 20 ربیع الثانی 1325 هـ . ق (1286 ش) پا به عرصه وجود نهاد.
این قانون در 5 فصل و 108 ماده تنظیم و تصویب شده بود كه در فصل چهارم، چگونگی سازمان بلدیه، تقسیم كار، وظایف و حدود اختیارات اعضای انجمن و واحدهای سازمانی تابعه، نحوه اعمال نظارت و مداخله حاكم را در امور بلدیه تعیین نموده بود و در ماده 93 آن بر لزوم و وجود شخصی به عنوان كلانتر (شهردار)، كه اداره امور بلدیه را به عهده بگیرد اشاره شده است. با نسخ قانون مذكور در سال 1309 هـ . ش قانون دیگری با ضوابط جدید و متناسب با افزایش اعتبارات و امكانات مالی شهرداری ها تصویب شد و وزارت كشور، سرپرستی ادارات بلدیه را بر عهده گرفت. و در سال 1312 هـ . ش وزارت كشور برای اینكه اصلاحات شهری به خوبی انجام شود و كلیه امور فنی و شهرسازی شهرها زیرنظر مهندسین مجرب و با برنامه صحیح انجام گیرد با تقدیم لایحه ای به مجلس شورای ملی موجبات تشكیل اداره كل فنی را در وزارتخانه فراهم نمود و بعد از سال 1320 هـ . ش اداره مزبور به اداره كل امور شهرداریها تبدیل گردید.
سپس بر اساس قانون 1328 (هـ . ش) با اعطای اختیاراتی به انجمن شهر، از نظر سیاسی و اجتماعی تحولاتی در وضع شهرها بوجود آمد.به دنبال گسترش شهرها و افزایش جمعیت و به تبع آن تنوع نیازها و احتیاجات شهروندان، وظایف و فعالیت شهرداریها نیز تنوع و گسترش بیشتری یافت، به گونه ای كه امروزه از شهرداریها به عنوان بزرگترین و متنوع ترین سازمان خدماتی شهری نام می برند.
شایان ذكر است نخستین شهرداری در ایران در سال 1286 (هـ . ش) در تهران تأسیس گردیده و در مجموع تا پیش از انقلاب اسلامی تعداد 453 شهرداری در كشور تأسیس گردید كه بیشترین تعداد شهرداری، در استانهای اصفهان و مازندران (هر كدام 46 شهرداری) و كمترین تعداد شهرداری در استان كهكیلویه و بویر احمد (4 شهرداری) وجود داشت .
ولیکن در حال حاضر شهرداری به عنوان یکی از نهادهای گسترده در سطح کشور فعالیت می کند .در ساختار کلان شهرداری در شرح وظایف شهردار منطقه و معاونت‌های تابعه، اختیارات لازم برای توسعه مناطق در حوزه خدمات شهری، امور فضای سبز، فرهنگی و اجتماعی، حمل و نقل و ترافیك، امور عمرانی، شهرسازی و معماری، بودجه ریزی و كسب درآمد در چارچوب مقررات پیش‌بینی گردیده است. لیكن در زمینه‌های زیر كه ابزار مدیریت برای بهبود
عملكرد منطقه می‌باشد اختیاری برای شهرداری‌های مناطق پیش‌بینی نگردیده و این امور به صورت متمركز در حوزه‌های ستادی شهرداری تهران انجام می‌شود.
1-تعیین استراتژی‌ها و برنامه‌های شهرداری منطقه در حوزه‌های مختلف
2-اصلاح ساختار تشكیلاتی شهرداری منطقه براساس اولویت‌ها،‌ استراتژی‌ها و برنامه ها
3-اصلاح سیستم‌ها و فرآیندهای مورد عمل در جهت بهبود عملكرد و بهره‌وری مدیریت منطقه
4-اصلاح نظام‌های مربوط به مدیریت منابع انسانی (استخدام، پرداخت و ...) در جهت افزایش كارایی نیروی انسانی منطقه
کلمات کلیدی:

شهر

شهرداری

برنامه ریزی

منابع انسانی

شهرداری منطقه 22

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 79 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه رشته حسابداری – بازرگانی با عنوان راه آهن جمهوری اسلامی ایران

مقدمه:
حمل و نقل در گستره جغرافیایی چون شریانهای حیاتی آن محیط است که هر نوع سستی یا عنایت و حمایت از آن اثرات روشن صریح و سریعی در عملکرد فرهنگی اقتصادی انسانی و حیاتی آن منطقه دارد.
اهمیت حمل و نقل در اقتصاد هر کشوری از دو جهت قابل بررسی است . ابتدا از جهت تاثیری که برروی ساختار فضایی کشور می گذارد به عبارت دیگر توسعه شبکه حمل و نقل موجب تمرکز فعالیت های اقتصادی در بعضی از مناطق و در نتیجه رشد اقتصادی آن مناطق شده و از طرفی ممکن است باعث رکورد و از بین رفتن مناطقی دیگر (احتمالا روستایی) شود. جهت دوم بررسی اهمیت حمل و نقل در اقتصاد کشور تاثیری است بخش حمل و نقل در سطح کلان برروی کل اقتصاد از نقطه نظر اشتغال تولید سرمایه گذاری و... می گذارد .
حمل و نقل همانند کشاورزی و صنعت یكی از بخش های اقتصادی هر کشوری است که نه تنها به خودی خود اشتغال زا بوده و تولید خدمت می کند بلكه بر توسعه بخش کشاورزی و صنعت هم تاثیر می گذارد به عبارت دیگر همچنان که توسعه شبکه حمل و نقل بر رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری تاثیر می گذارد رشد و توسعه اقتصادی هر کشور نیز در ایجاد یک سیستم مطلوب شبکه حمل و نقل حائز اهمیت است بنابراین همراه با رشد و توسعه اقتصادی کشور بخش حمل و نقل کشور هم می بایستی رشد نماید در غیر این صورت محدود بودن شبکه حمل و نقل کشور به عنوان یكی از موانع مهم درون زای رشد و توسعه اقتصادی و مبادلات کشور ها با حجم تولیدات بسط بازرگانی توزیع خدمات و فرآورده های بین مناطق مختلف کشور با خارج از کشور رابطه مستقیم دارد.
کلمات کلیدی:

راه آهن

حمل ونقل

حسابرسی

راه آهن جمهوری اسلامی ایران

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 183 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه مهندسی کشاورزی با عنوان تولید سیب زمینی در زمان طولانی

مقدمه
دانشمندان و كشاورزان موافقند كه از لحاظ اقتصادی پرورش سیب زمینی به طورمؤفق دریك روش سالم امكان پذیراست كه باروری زمین تقویت می شود . اداره كشاورزی آمریكایی ازبرنامه آموزشی و تحقیق كشاورزی دنباله دار، یك تحلیلی ازچهار جفت مزرعه سیب زمینی آلی ومعمولی درواشنگتن راهدایت كرد. نتایج نشان داد كه هزینه های متغیردرمزارع آلی به طورمتوسط 12 درصد كمترازمزارع معمولی بودند. چون تولید کنندگان آلی هزینه های داده نسبتا كمی دارند ، آنها می توانند یك فصل رشد بد را با خدمات سرمایه گذاری كمترنسبت به كشاورزان معمولی ادامه دهند كه راههای بسیاری برای كشاورزانی وجود دارد كه سیب زمینی ها را به طور ادامه دنباله دارتولید می کنند .
مهمترین مرحله در پرورش سیب زمینی ها به طور آلی یك طرح با دقت ازتناوب محصول است كه چند سالی بین محصولات سیب زمینی در همان زمین فاصله می گذارد . یك تناوب خوب شامل محصولاتی است كه برای آفات معمولی سیب زمینی میزبان نیستند به خوبی كودهای سبزكه مواد غذائی و ماده آلی را به خاك می افزایند . كودهای سبز محصولاتی هستند كه در سراسر زمستان یا برای یك سال كامل کشت داده می شوند و سپس به خاك اضافه می گردند .
کلمات کلیدی:

سیب زمینی

تولید سیب زمینی

خاك

كود سیب زمینی

آبیاری قطره ای

تأثیرات آهك

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 108 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پروژه کارشناسی رشته صنایع غذایی با عنوان طراحی واحد تصفیه روغن ترانسفورماتور با ظرفیت 2000 تن در سال

مقدمه:
روغن ترانسفورماتور یکی از مشتقات نفتی است. روغن پایه بطور کلی یک ماده ئیدروکربنی می‌باشد. از پالایش یک برش نفتی مناسب روغن ترانسفورماتور بدست می‌آید.
روغن ترانسفورماتور موارد مصرف کاملا اختصاصی دارد و همه ساله مقدار قابل توجهی از آن در تأسیسات صنعت برق کشور و بخش توزیع به مصرف می‌رسد. کاربرد این روغن بعنوان یک عایق الکتریکی و یک سیال خنک کننده ترانسفورماتور می‌باشد. این روغن از جمله روغنهای وارداتی به کشور می‌باشد که سالیانه مبلغ قابل ملاحظه‌ای به واردات آن اختصاص داده می‌شود. بنابراین بررسی، شناخت و کاربرد صحیح روغن در ترانس‌های توزیع به منظور بهره‌برداری بهینه از این نوع تجهیزات گران قیمت در شبکه توزیع از اهمیت خاصی برخوردار است.
روغن در مدت قرار داشتن در سرویس به تدریج کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهد، ثابت دی الکتریکی آن کاهش یافته و اسیدیته آن افزایش می یابد. این تغییرات کیفیت روغن ناشی از فساد و اکسیداسیون آن است. درجه حرارت، تماس با اکسیژن هوا و تماس با فلزات ساختمان ترانسفورماتور از عوامل فساد روغن هستند. نتیجه فرآیند اکسیداسیون روغن، آب، آلدئیدهای فرار، کتون‌ها و اسیدهای آلی سبک و یا پلیمرهای سنگین که برخی از آنها در روغن غیر محلول اند، می‌باشد.
ترکیبات فرار در سطح فلزات و در بالای سطح روغن، کندانس شده و موجب خورندگی می‌شود. آب و اسیدها و پراکسیدها به مواد عایق و محافظ ترانس نظیر مواد سلولزی و لعابی و رنگی و کاغذی و غیره نفوذ کرده و ترکیباتی از نوع الیاف بوجو می‌آورند. ترکیبات قطبی بخصوص آب و الیاف ناشی از فساد مواد عایق ساختمان ترانسفورماتور در مجاورت همدیگر ثابت دی الکتریکی روغن را کاهش داده و بدلیل تجمع غیر محلول در روغن میزان انتقال حرارت را پایین می‌آورند.
کاهش میزان انتقال حرارت موجب گرم شدن موضعی برخی از قسمت های ترانس می شود که در نتیجه آن حتی اگر شرایط غیر عادی در کار ترانس پیش نیاید، درجه حرارت روغن بالا رفته و عمل اکسیداسیون تسریع می شود.
یکی از روشهای افزایش دوام روغن در زمان بهره‌برداری احیاء و بازسازی روغن است. در حال حاضر احیاء و اصلاح اغلب روغنها عملی متداول است. این عمل بر حسب شرایط بهره‌برداری از ترانس‌ها و کیفیت روغن در زمان بهره‌برداری بطور متناوب و یا برحسب نتایج آزمایش روغن، انجام پذیر می‌گردد و مهم‌ترین نقش اثر احیاء و اصلاح روغن افزایش عمر مفید تجهیزات سیستم است.تصفیه روغن به دو صورت می‌باشد که هر دوشامل روشهای ته نشین ساز، فیلتراسیون، سانترویفیوژ و تصفیه مجدد است.
هرگاه عمل تصفیه و احیاء روغن بصورت آبگیری و خشک کردن روغن باشد، اصطلاحا تصفیه فیزیکی خوانده می‌شود و زمانی که روغن به شرایط تشکیل لجن یا افزایش میزان اکسیداسیون رسیده باشد، عمل تصفیه فیزیکی به تنهایی قادر به جبران و احیاء فساد روغن نبوده لذا تصفیه فیزیکی شیمیایی روغن باید انجام گردد که در آن استفاده از فیلترهای فعال (اکتیو) مورد نظر است. در اینجا روغن در یک سیستم مستقل و متمرکز که در طی آن با استفاده از عملیات مختلف پالایش مجدد روغن شامل تصفیه با حلال ها، تصفیه با اسید سولفوریک و فیلترهای فعال می‌باشد، شرایط روغن را می‌توان تا حد شرایط روغن نو ارتقاء داد.
این روش (احیای شیمیایی روغن) برای مصرف کننده‌های بزرگ و یا کارخانه‌های ترانسفورماتور سازی تعمیرات ترانسفورماتور مقرون به صرفه می‌باشد.
کلمات کلبدی:

تصفیه رو غن

روغن ترانسفورماتور

احیای شیمیایی روغن

روغن

مشتقات نفتی

عایق الکتریکی و یک سیال خنک کننده

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 65 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

الگوریتم جدیدی برای حل مسأله مسیریابی-موجودی با ارسال مستقیم

چكیده
این مقاله به بررسی مسأله مسیریابی-موجودی چند محصولی چند دوره ای در یك زنجیره تأمین دو سطحی؛ شامل یك تولیدكننده و مجموعه ای از خرده فروشان اختصاص دارد. در مسأله مورد بررسی، علاوه بر مدیریت موجودی و برنامه ریزی توزیع، برنامه ریزی تولید نیز در نظر گرفته شده است. مسأله با هدف کمینه سازی مجموع هزینه های سیستم شامل هزینه های راه اندازی، توزیع و نگهداری موجودی مدلسازی شده است. محصولات توسط ناوگانی از وسایل حمل همسان با ظرفیت محدود تحت استرات‍ژی ارسال مستقیم به خرده فروشان تحویل داده می شوند.
همچنین، ظرفیت تولید و نگهداری محدود و كمبود غیرمجاز فرض شده است. نشان داده شده است كه مسایل مشابه بدون در نظر داشتن برنامه ریزی توزیع در زمره مسایل با پیچیدگی سخت قرار دارند، بنابراین مسأله فوق نیز، مسأله ای با پیچیدگی سخت است. از این رو، در این مقاله الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات بهبودیافته جدیدی برای حل آن توسعه داده شده است. الگوریتم پیشنهادی از دو بخش مجزا تشكیل شده است. نخست، مقادیر متغیرهای صفرویك با استفاده از الگوریتم پیشنهادی تعیین و سپس با حل یك مدل برنامه ریزی خطی، مقادیر متغیرهای پیوسته محاسبه می شود. کارایی الگوریتم پیشنهادی با استفاده از مسایل نمونه تصادفی متعددی با الگوریتم های ژنتیک و بهینه سازی گروه ذرات مقایسه شده است. نتایج محاسباتی بیانگر عملکرد بهتر الگوریتم پیشنهادی است.
واژه های کلیدی:

زنجیره تأمین

مسأله مسیریابی-موجودی

استرات‍ژی ارسال مستقیم

بهینه سازی گروه ذرات

برنامه ریزی تولید-توزیع

1- مقدمه
مسأله مسیریابی-موجودی بسط مهمی از مسأله مسیریابی وسیله نقلیه است که در آن تصمیمات کنترل موجودی و مسیریابی در هم ادغام می شوند (كوردیو و همكاران ، 2007). مسأله مسیریابی-موجودی بیشتر در سیستم های مدیریت موجودی توسط فروشنده (VMI) کاربرد دارد. در سیستم های مدیریت موجودی توسط فروشنده، فروشنده قادر است تا زمانبندی و اندازه تحویل محصول به خرده فروشان را کنترل نماید. در قبال این آزادی عمل، فروشنده تضمین می-کند که مشتریان با کمبود مواجه نمی شوند.
در روابط سنتی تر میان فروشنده و مشتری که در آن مشتریان درخواست سفارش محصولات را به فروشنده می دادند، به دلیل زمانبندی سفارشات مشتریان، ممکن است کارایی به شدت کاهش و به نوبه آن هزینه های موجودی و توزیع به شدت افزایش یابد. با وجود این، تحقق کاهش هزینه های ناشی از به کارگیری سیستم های VMI در عمل ساده نیست به ویژه با افزایش تعداد و تنوع مشتریان این امر دشوارتر نیز می شود. با استفاده از مسأله مسیریابی-موجودی دستیابی به این هدف امکانپذیر است.
در مسأله مسیریابی-موجودی با تعیین برنامه توزیع بهینه ای که مجموع هزینه ها را کمینه سازد، می توان به این هدف دست یافت (كوردیو و همكاران، 2007). مسأله مسیریابی-موجودی در پژوهش های متعددی بررسی شده است که مرور جامعی از پژوهش های پیشین توسط اندرسون و همکاران (2010) ارائه شده است. نویسندگان با بررسی ابعاد صنعتی مسأله، طبقه بندی و مرور جامعی از پژوهش های موجود ارائه داده اند.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 149 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

الگوریتم ژنتیک و تنظیم دو شیوه تقسیم بندی شده دو مرحله ای برای مشکل مسیریابی خودرو با پنجره های زمانی

چکیده:
مشکل مسیریابی خودرو با پنجره های زمانی (NRPTW) یک مسئله ترکیبی شناخته شد. و پیچیده است که در طی سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این مسئله با استفاده از متون مختلف زیادی که شامل شیوه های مطلق و کامل و آزمایشی است مشخص می شود. معیار مشکلات (NRPTW) از الگوریتم های سولمون (Solomon) برای مسائل مسیریابی و برنامه ریزی با محدودیت های پنجره زمانی می باشد. تحقیق های سازمانی به صورت معمول برای ارزیابی و مقایسه الگوریتم ها انتخاب شده اند.
نتایج حاصل از روشهای مطلق به صورت قابل توجهی توسعه یافته اند که این به علت کاربردهای متوازن و روشهای مدرن شاخه شاخه شده می باشد. به هر حال هنوز 24 مورد از 56 مورد مثال های ترتیبی از مجموعه تست اصل سولمون بدون حل باقی مانده است. به علاوه در بسیاری از روش هایی آزمایشی توسعه یافته راه حل خوبی در مقادیر منطقی زمان می باشند.متأسفانه کلاس های تحقیقاتی که بر پایه روش های دقیقی بوده است، بر روی فاصله طی شده کلی انجام گردیده است و این تمرکز تقریباً بر روی تمام تلاش های انجام شده بر روی تعدادی از متحرکها انجام شده است. در نتیجه مقایسه و بدست آوردن مزیت های نقاط قوت برای رسیدن به هدف مشکل تر خواهد بود.
این مقاله یک شیوه کامل آزمایشی برای NRPTW را با استفاده با مسیر طی شده بعنوان موضوع اصلی در طول الگوریتم ژنتیک کارا و فرمول سازی تقسیم بندی شده را ارائه می دهد. آزمون ها بر اساس تعداد و موضوع نوع اطلاعات تولید شده اند، که اجازه مقایسه مستقیم پیامدهای آن با روش های آزمایشی دقیق گذشته را می دهد. به علاوه، نتایج محاسبه ای نشان می دهد که شیوه پیشنهادی، آزمایشی عملکردها و اجرائیات تمام روشهای شناخته شده قبلی را در دوره هایی با حداقل فاصله طی شده از بین می برد.
کلمات کلیدی:

مسیریابی خودرو

الگوریتم ژنتیک

پنجره های زمانی (NRPTW)

مسئله ترکیبی

الگوریتم های سولمون (Solomon)

مقدمه
مشکل مسیریابی خودرو با پنجره های زمانی(NRPTW ) در جامعه تحقیق سازمانی به صورت گسترده مطالعه شده است. اول، به دلیل اینکه (NRPTW ) یکی از مشکل ترین مسائل در بهینه سازی ترکیبی می باشد و در نتیجه چالش بزرگی را ایجاد می کند، دوم، در مقوله عملی تر مشکل به صورت مستقیم در یک فرصت واقعی برای کاهش هزینه ها در محدوده مهم لژستیکی شرکت می کند. مدیریت حمل و نقل و مخصوصاً مسیریابی خودرو تأثیر اقتصادی قابل توجهی در تمام سیستمهای لژستیکی دارد. در (NRPTW )، در(NRPTW )، ناوگان (انبار) وسایل نقلیه مشخص K ، اجناس را برای مشتریان N تأمین می کنند که تمام خودروها دارای ظرفیت یکسان Q می باشند.
برای هر مشتری i ، ( N ، ...، 1=i ، تقاضای کالاها و زمان خدمات و پنجره زمانی برای رفع تقاضاهای i ، شناخته شده اند، ترکیبات بیانگر زمان خدمات بارگیری و یا تخلیه برای مشتری i ، و توصیف کننده زودترین زمانی است که امکان شروع خدمات وجود داشته باشد. اگر هر کدام از خودروها قبل از زمان به مشتری برسند باید مدتی را منتظر بمانند و خودرو باید خدمات مشتری را قبل از شروع کند. این نوع محدودیت های پنجره زمانی بعنوان پنجره های زمانی سخت شناخته شده اند.
تمام مسیرهای خودرو در انبار مرکزی شروع و خاتمه می یابد. هر مشتری باید یک بار ملاقات شود. حداقل فاصله بین مکان های انبار مرکزی و تمام مشتری ها و زمان طی شده بین تمام مکان ها داده شده است. موضوع یافتن راه حلی ساده برای تعیین حداقل مسافت طی شده کلی و یا حداقل تعداد خودروها می باشد. که در این مقاله تنها موضوع اول در نظر گرفته شده است. پیشرفت های زیادی در مسأله معیار سولمون و نمونه های آن توسط روچارت با استفاده از روش فوق آزمایشی تحقیقی به صورت فهرست وار ایجاد شده است. در انتشارات (1995) روچات 47 راه حل آزمایشی را از 56 نمونه اصلی سولمون توسعه داده است.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 80 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه کارشناسی ارشد کشاورزی با عنوان

مقایسه میزان کارایی موتورها و ابرموتورهای کاوش وب در بازیابی اطلاعات کشاورزی

چکیده
هدف اصلی از این پژوهش ،مقایسه میزان کارایی موتورها و ابرموتورهای کاوش وب در بازیابی اطلاعات کشاورزی است. برای این منظورکلیدواژه های تخصصی حوزه کشاورزی از اصلاحنامه انتخاب شدند.این کلید واژه ها در 5 موتور کاوش و 5 ابر موتور کاوش مورد بررسی قرار گرفتند. سپس این کلید واژه ها در موتورهای کاوش و ابرموتورهای کاوش، مورد جستجو قرار گرفتند و 10 نتیجه اول بازیابی شده هر یک از موتورهای کاوش و ابرموتورهای کاوش برای ارزیابی مانعیت، جامعیت و همپوشانی انتخاب شدند.
نتایج بدست آمده نشان می دهد که در موتورهای کاوش، موتورهای کاوش یاهوو آلتاویستا بیشترین مدارک کشاورزی(41%) را بازیابی کرده اند و رتبه نخست را به خود اختصاص می دهند.بعد از آن، موتور کاوش گوگل با 12% در مقام دوم جای گرفت. موتور کاوش ای.اُ.ال، با میزان (63%) مانعیت و (22%) جامعیت، بیشترین مدارک مرتبط را در حوزه کشاورزی بازیابی کرده است. همچنین، موتور کاوش یاهو، با میزان (43%) همپوشانی با سایر موتورهای کاوش، رتبه نخست را به خود اختصاص داد.
در ابر موتورهای کاوش نیز، ابر موتور کاوش کلاستی، بیشترین مدارک کشاورزی (45%) را بازیابی کرده است و رتبه نخست را به خود اختصاص می دهد. بعد ازکلاستی، ابرموتور کاوش اینفو با (17%)و ابرموتور کاوش متاکراولر با (15%) در مقام های دوم و سوم جای گرفتند. ابرموتور کاوش داگ پایل با میزان (65%) مانعیت و (22%) جامعیت، بیشترین مدارک مرتبط را در حوزه کشاورزی بازیابی کرده است. همچنین، ابرموتور کاوش متاکراولر، با میزان (50%) همپوشانی با سایر ابرموتورهای کاوش، رتبه نخست را به خود اختصاص داد.
به علاوه، ابر موتور کاوش داگ پابل با میزان (49%) همپوشانی با موتورهای کاوش، رتبه نخست را به خود اختصاص داد.
کلمات کلیدی:

کشاورزی

بازیابی اطلاعات کشاورزی

موتورها و ابرموتورهای کاوش

مانعیت

جامعیت

همپوشانی

دانلود در ادامه مطلب

عباس بازدید : 59 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه رشته الکترونیک با عنوان بررسی و طراحی دستگاه ترک یاب سطوح فلزی با استفاده از جریان گردابی

چكیده
روش جریان گردابی یکی از روشهای مهم آزمونهای غیر مخرب می باشد که براساس اصول القای الکترومغناطیس کار می کند. در این پایان نامه، پس از مرور مختصری بر روشهای مختلف آزمون های غیرمخرب، اصول روش جریان گردابی، مزایا و محدودیت های آن شرح داده شده است. پس از بررسی مدارات التریکی بکار رفته در یک سیستم آزمون جریان گردابی، نکات مهم در طراحی یک دستگاه آزمون جریان گردابی توضیح داده شده است. همچنین کاربردهای این آزمون از جمله تشخیص عیوب، اندازه گیری رسانایی الکتریکی مواد رسانا، ضخامت پوشش های غیرهادی و برخی ارزیابی های متالورژیکی تشریح داده شده است.
کلمات کلیدی:

دستگاه ترک یاب سطوح فلزی

جریان گردابی

آزمون های غیرمخرب

دستگاه جریان گردابی ( مدار-پروب)

القای مغناطیسی و اندوكتانس‌

مقدمه
در مراحل مختلف فرایند های تولید و یا حین سرویس یک قطعه، ممکن است در آن عیوبی مانند ترک ایجاد شود. این عیوب می توانند نقش مهمی در عمر قطعه کار و استحکام شکست آن داشته باشند. براساس نظریه‌ی مکانیک شکست در مواد، در صورتی که اندازه یک عیب به یک مقدار بحرانی برسد، شکست ناگهانی در قطعه رخ خواهد داد. بنابراین چه در مرحله تولید و چه در طول مدت عمر قطعه نیاز به بازرسی های دوره ای برای اطمینان از سلامت قطعه است. بنابراین توسعه و بکارگیری روش های بازرسی غیر مخرب از اهیمت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر گاهی اوقات نیاز به داشتن اطلاعاتی در مورد خواص فیزیکی یا مکانیکی ماده بدون آسیب رساندن به قطعه است. در این موارد نیز نیاز آزمون های غیرمخربی برای ارزیابی خواص ماده وجود دارد.
در این پایان نامه، ابتدا در فصل اول با بررسی اجمالی انواع روش های مرسوم بازرسی غیرمخرب پرداخته شده است. در فصل دوم اصول روش آزمون جریان گردابی شرح داده شده و در فصل سوم طراحی مدارات و پروب آزمون جریان های گردابی پرداخته شده است. از آزمون جریان گردابی علاوه بر ترک یابی سطوح فلزی در تعیین خواص الکتریکی و مغناطیسی، تعیین ضخامت پوشش های غیرهادی و ... استفاده می شود. در فصل چهارم به برخی کاربردهای جنبی این آزمون پرداخته شده است.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 151 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پروژه پایانی رشته مهندسی کامپیوتر،آژانس هواپیمایی به زبان دلفی

 

مقدمه:

پروژه حاضر به بررسی نیازمندی های یک آژانس هواپیمایی می پردازد. یک آژانس به طور کلی شامل موجودیت های مسافر ، پرواز و بلیط می باشد.موجودیت ها در واقع جداول ما را می سازند پس قاعدتاً برنامه دارای سه جدول می باشد.همچنین می دانیم که جدول ها ورودی اطلاعات را شامل می شوند، پس بدیهی است که ثبت اطلاعات شامل اضافه کردن پرواز و اطلاعات مسافر و اطلاعات خرید و رزرو بلیط می باشد.. در این پروژه ابتدا، به مقدمه ای دلفی می پردازیم. سپس در بخش دوم مروری بر ساختار بانک های اطلاعاتی داریم. در انتهای همین بخش مروری بر دستورات SQL و بانک اطلاعاتی اکسس داریم. در بخش سوم نیز مروری بر متدها، عناصر و روش به کارگیری آنها در برنامه خواهیم داشت. در بخش آخر نیز فرم های برنامه را مرور میکنیم.

 

 

 

کلمات کلیدی:

پروژه پایانی رشته مهندسی کامپیوتر
پروژه آژانس هواپیمایی به زبان دلفی
پایان نامه رشته کامپیوتر
خرید پایان نامه کامپیوتر
دانلود مقالات و پایان نامه کامپیوتر
دانلود پروژه کامپیوتر
همکاری در فروش فایل
همکاری در فروش
فروش فایل
فایلینا

 

 

چکیده

بخش اول

مقدمه و اشنایی با دلفی

تاریخچه

دلفی چیست؟

نگاهی سریع به محیط طراحی دلفی

ناحیه کاری دلفی

بخش دوم

مروری بر ساختار بانک اطلاعاتی

الف.معماری بانکهای اطلاعاتی

تعریف بانک اطلاعاتی

دانلود درادامه مطلب

عباس بازدید : 330 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی مواد گرایش سرامیک با عنوان

سنتز هیدروکسی آپاتیت نانومتری با مورفولوژی میله‌ای شکل به روش رسوب‌گیری از محلول

چکیده
سنتز هیدروکسی‌آپاتیت، ماده‌ای با ساختار مشابه جزء معدنی بافت سخت بدن انسان و دارای زیست‌ سازگاری مناسب، در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت. نانوذرات هیدروکسی‌آپاتیت با مورفولوژی میله‌ای شکل با استفاده از Ca(NO3)2.4H2O و (NH4)2HPO4 به عنوان منابع کلسیم و فسفر و اسیداستیک و آمونیاک به عنوان تنظیم‌کننده pH به روش رسوب‌گیری از محلول به همراه عملیات تکمیلی هیدروترمال تهیه شد. از عامل فعال‌کننده سطح کاتیونی ستیل‌تری‌متیل‌آمونیوم‌برماید (CTAB) و کمک‌عامل فعال‌کننده سطح غیر یونی پلی‌اتیلن‌گلایکول (PEG) برای کنترل تغییرات مورفولوژی استفاده گردید.
تأثیر عواملی چون pH محلول‌های واکنش کننده، عملیات تکمیلی هیدروترمال، درجه حرارت، جرم مولکولی و غلظت PEG و شستشوی رسوب بر ترکیب، ساختار، مورفولوژی و اندازه ذرات با استفاده از تکنیک‌های پراش پرتو ایکس (XRD)، اسپکتروسکوپی مادون قرمز با انتقال فوریه (FTIR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مورد بررسی قرار گرفت و شرایط بهینه برای تشکیل هیدروکسیآپاتیت با مورفولوژی میلهای و در ابعاد نانومتری مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان داد که با تنظیم pH در دو مرحله یکبار بعد از آماده سازی محلول فسفات و یکبار بعد از پایان واکنشگری، نانوذرات از حالت کروی خارج شده و تمایل به رشد جهت‌دار دارند و اعمال عملیات تکمیلی هیدروترمال بر این نانوذرات، باعث تغییر مورفولوژی آنها به نانوذرات میله‌ای با نسبت طول به قطر حدود 8 الی 12 و قطر میله حدود 30 تا 50 نانومتر می‌شود.
استفاده از CTAB و PEG به عنوان الگو و کمک‌الگو، به همراه عملیات تکمیلی هیدروترمال منجر به ایجاد ذرات میله‌ای و در مواردی سوزن‌مانند گردید. تغییر جرم مولکولی پلی‌اتیلن‌گلایکول منجر به پیدایش مورفولوژی‌های متفاوت شامل میله‌ای، سوزن مانند، روبان مانند و گل قاصدکی ‌شد. استفاده از جرم مولکولی کمتر باعث تشکیل ذرات طویل‌تر در مقایسه با جرم مولکولی‌های بیشتر گردید. علاوه بر آن افزایش غلظت PEG اثر نامطلوبی بر مورفولوژی و نسبت طول به قطر ذرات دارد. عملیات تکمیلی هیدروترمال علاوه بر بهبود نسبت طول به قطر، مورفولوژی و بلورینگی منجر به نزدیک شدن ساختار و ترکیب کلسیم فسفات سنتز شده به هیدروکسی‌آپاتیت می‌گردد. بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می‌رسد که پودر آپاتیت تهیه شده در حضور CTAB و PEG به همراه عملیات هیدروترمال، برای بهبود خواص مکانیکی بیومتریال‌های مناسب است.
کلمات کلیدی:

مورفولوژی

روش رسوب‌گیری از محلول

سنتز هیدروکسی‌آپاتیت

هیدروترمال

پلی‌اتیلن‌گلایکول (PEG)

مقدمه
بسیاری از اندیشمندان برآنند که از آغاز قرن بیست و یکم، سال‌های بالندگی و شکوفایی بیوتکنولوژی آغاز شده‌ است. از سویی دیگر دانشمندان و متخصصان علم و مهندسی مواد هزاره سوم را عصر سرامیک نامیده‌اند. در سال‌هایی که خواهد آمد بیوتکنولوژی در شمار مهم‌ترین چالش‌هایی خواهد بود که در قلمرو علم و فن فراروی انسان قرار خواهند گرفت و نقشی که بیوسرامیک‌ها در این میان بر عهده خواهند داشت بی‌گمان برجسته و انکارناپذیر خواهد بود.
سابقه جستجو برای یافتن موادی که بتوانند جایگزین اعضای ناسالم یا از دست رفته بدن شوند تقریباً به دیرینگی خود انسان است. جراحان از همان آغاز پیدایش حرفه‌شان در جهت به کارگیری مواد مناسبی که قابلیت تعویض با اعضای طبیعی بدن را داشته باشند بی‌وقفه تلاش کرده‌اند. در طول قرن‌های متمادی مواد گوناگونی آزمایش شده‌‌اند و نتایج به دست آمده با درجات مختلفی از موفقیت یا ناکامی همراه بوده است. در چند دهه اخیر، حجم پژوهش‌های به انجام رسیده در زمینه مواد قابل استفاده در بدن چنان به طور تصاعدی افزایش یافته است که اکنون شاخه مستقلی از علم و مهندسی مواد با نام مواد زیستی به وجود آمده است. مواد زیستی در مفهوم گسترده و عام خود موادی هستند که قادر به جایگزینی اعضای زنده بدن باشند.
در سال 1982 در یکی از گردهمایی‌های مربوط به مواد زیستی در ایالات متحده آمریکا، تعریفی جامع به شرح زیر برای ماده زیستی ارائه شد:ماده زیستی یک ماده یا ترکیبی از چند ماده است، غیر از دارو، با منشاء طبیعی یا مصنوعی که بخشی از آن یا تمام آن را می‌توان به هر مدت به منظور معالجه، ترمیم و جایگزینی هر نوع بافت، عضو یا عملکرد در بدن به کار برد .
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 304 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

دانلود پایان‌نامه كارشناسی ارشد مهندسی شیمی گرایش طراحی فرایند

ارزیابی ریسک ایستگاه سوخت رسانی گاز طبیعی فشرده CNG

*پاورپوینت پایان نامه در قالب 41 اسلاید بصورت رایگان ضمیمه شده است:)-

ارزیابی ریسک ایستگاه CNG

چکیده:
ارزیابی ریسک، معیاری به منظور تعیین کفایت اقدامات ایمنی و پیشگیرانه انجام شده در واحدهای صنعتی می باشد تا در موارد لازم، اقدامات ایمنی بیشتری به منظور کاهش تلفات و جراحات ناشی از حوادث محتمل صورت گیرد. با توجه به روند رو به رشد واحدهای صنعتی که از مواد سمی، قابل اشتعال و سایر مواد خطرناک در شرایط حاد دما و فشار بهره می برند ارزیابی ریسک نقش پررنگتری می یابد و زمانی که نزدیکی این واحد های صنعتی به مناطق مسکونی نیز به عنوان عامل تشدید کننده خطر در نظر گرفته شود اهمیت ارزیابی ریسک چند برابر می شود.
نتایج کمی و کیفی حاصل از ارزیابی ریسک می تواند راهنمای مناسبی در جهت پیشبرد صنایع به سوی اصلاحاتی باشد که سبب کاهش منابع ریسک و نهایتا، تلفات و جراحات ناشی از حوادث احتمالی باشد. ارزیابی ریسک در اکثر موارد پیچیده ترین بخش مدیریت ریسک بوده لذا امکان وقوع خطا در آن بالاست بنابراین دقت اطلاعات ورودی به این مرحله از اهمیت حیاتی برخوردار است.
هدف این پروژه، پیاده سازی فرآیند ارزیابی کمی ریسک بر روی یک ایستگاه CNG سوخت گیری آرام می باشد که گاز متان را به منظور تزریق به سیلندرهای سوخت خودروهای گازسوز آماده می کند. ماهیت اشتعالی گاز طبیعی، نزدیکی این ایستگاه ها به مناطق مسکونی و حوادث مشابه در این ایستگاه ها در طی سالهای اخیر در نقاط مختلف جهان، عامل تاکید کننده بر لزوم انجام این پروژه می باشد. در این پروژه، مخاطرات موجود در ایستگاه CNG توسط ابزار ارزیابی ریسک، کمی شده و نتایج آن به منظور تعیین آثار ناشی از حوادث محتمل بر روی افراد حاضر در محل استفاده می شود.
کلید واژه:

ایستگاه CNG

ارزیابی ریسک

آنالیز پیامد

آنالیز تحلیل خطا

ئانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 72 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه رشته مهندسی برق و الکترونیک با عنوان تجزیه و تحلیل سیستم برقی قطار خودكشش (ریل باس)

مختصری در مورد واگنهای ریل باس

واگنهای ریل باس موجود در ایران از سری واگنهای كلاس 141 با اندكی تغییر در برخی قسمت ها می باشد. از این قطارها برای جابجائی در مسیرهای كوتاه استفاده می شود كه البته اقتصادی و مقرون به صرفه است.این قطارها تركیبی از تجربیات ریلی و جاده ای می باشد كه در كشور انگلستان طراحی شده و در سالهای اخیر وارد ایران شده است. هر قطار شامل دو واگن می باشد كه یكی از واگنها دارای سرویس بهداشتی بوده و دیگری فاقد آن است.
هر واگن مجهز به یك موتور دیزل بوده كه بصورت خوابیده در زیر هر واگن نصب شده است.
نوع موتور دیزل این واگنها لیلاند بوده و حداكثر قدرت آنها 162 KW در دور موتور 2100 rpm می باشد و یك توربو شارژر در آن نصب شده است. نوع سوخت دیزلها گازوئیل است. موتور دیزل هر واگن با یك گیربكس تمام اتوماتیك كوپل شده و هر واگن دارای دو محور محرك در زیر واگن می باشد و حركت از طریق یك انتقال دهنده مكانیكی به محور چرخها منتقل می شود.
برای تأمین قدرت الكتریكی مورد نیاز در هر واگن از دو سری باطری با ولتاژ خروجی 24V و جریان خروجی 400A استفاده شده كه یك سری از باطریها به جهت تأمین قدرت الكتریكی لازم برای استارت موتور و دیگر مدارات مورد استفاده قرار می گیرد و سری دیگر باطریها جهت تأمین روشنائی واگنها مورد استفاده می باشد.
هر دو سری باطری توسط دو دینام كه بصورت موازی می باشند، شارژ می گردند. دینام ها توسط موتور به حركت در می آیند، برق خروجی آنها یكسو شده و دو سر باطریها بوسیله دیودها از یكدیگر جدا می گردند.ارتباط الكتریكی بین دو واگن بوسیله كابلهای ارتباطی كه در انتهای دو واگن نصب می شود برقرار می شود. (اتصال دو واگن كه هر دو سرویس بهداشتی داشته باشند یا هر دو فاقد آن باشند ممكن نیست).
هر واگن دارای چهار درب ورودی و خروجی می باشد. دو درب یك لنگه در طرفین چپ و راست برای ورود راننده و خدمه و دو درب تاشو در طرفین برای ورود مسافرین، كه درب های مربوط به مسافرین توسط شیرهای الكتروپنوماتیكی بازو بسته می شود.میزان سرعت قطار توسط دسته كنترل گاز و بوسیله راننده انجام می گیرد. یك سیستم میكروپرسسور دهنده ها را با توجه به سرعت قطار به طور اتوماتیك عوض می نماید. سیستم ترمز نیز بوسیله دسته ترمز و توسط راننده اعمال می گردد.
کلمات کلیدی:

واگنهای ریل باس

سیستم برقی قطار

كنتاكتورها

سنسور

مدارات الکترونیکی

میكروپرسسور

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 200 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه مهندسی برق با عنوان جریان ac (کامل و آپدیت شده)

جریان ac

امروزه در بسیاری از کاربردهای صنعتی ماشینی با سرعت‌های متغیر مورد نیاز می‌باشد. این نیاز را می‌توان با هر یک از ماشین‌های ac یا dc برآورده ساخت. در ماشین dc می توان با کنترل ولتاژ آرمیچر از طریق یک یکسو کننده کنترل شده فاز یا به وسیله یک مبدل dc به dc در صورتی منبع تغذیه dc باشد سرعت را کنترل کرد. در ماشین dc گشتاور به ثابت ماندن mmf روتور و شار میدان در فضای روتور بستگی دارد.
در ماشین‌ ac منبع تغذیه سه فاز یک میدان چرخشی دوار را در فاصله هوای ایجاد می‌کند. این میدان دوار در تقابل با میدان روتور باعث ایجاد گشتاور می شود. در یک ماشین سنکرون شار دور روتور توسط یک سیم‌پیچی مجزا که حامل جریان DC می‌باشد ایجاد می‌شود در صورتی که در یک ماشین القائی شار دور روتور در اثر القاء استاتور بوجود می‌آید.
در ماشین ac سرعت به فرکانس استاتور که میدان مغناطیسی چرخشی را بوجود می‌آورد بستگی دارد. اگر فرکانس افزایش یا بر سرعت نیز افزایش خواهد یافت و شار فاصله هوایی به دلیل افزایش رکتانس مغناطیس کنندگی کاهش می‌یابد و به همان نسبت گشتاور کاهش خواهد یافت. به همین دلیل ماشین ac برای کنترل سرعت نیاز به یک منبع ولتاژ متغر فرکانس متغیر خواهد داشت. این نوع از منبع تغذیه به وسیله یک سیستم رابط DC که شامل یک یکسوکننده به همراه یک اینورتر یا یک مبدل دوره‌ای می‌باشد ایجاد می‌شود.
ماشین را می‌توان به جای منبع ولتاژ با یک منبع جریان تحریک کرد استفاده از منبع جریان دارای مزایایی می‌باشد ولی تا حدی باعث پیچیدگی عملکرد ماشین می‌شود. زمانی که از منبع ولتاژ یا جریان به همراه یک کلید حالت جامد استفاده می‌شود هارمونیک‌های موجود باعث تولید گرمای هارمونیکی و نوسان گشتاور می‌شود.
مبدل تولید کننده نیروی ماشین گران ، طراحی شده برای یک پیک توان نامی محدود می‌باشد که این پیک توان ممکن است کمتر از مقدار مورد نیاز ماشین باشد. این موارد بر روی عملکرد ماشین در هنگامی که با عملکرد آن با یک منبع مجزا مقایسه می شود تأثیر می‌گذارد. یک اینورتر تغذیه شده با ولتاژ ایده‌آل باید امپرانس معادل تونن صفر در ترمینال خود داشته باشد و به طور مشابه یک اینورتر تغذیه شده با جریان باید دارای امپدانس بی‌نهایت باشد. ایجاد این شرایط در عمل به دلیل ملاحظات اقتصادی بسیار دشوار می‌باشد. امپدانس محدود منبع می‌تواند به صورت تأثیر بر روی عملکرد هارمونیکی و شرایط پایداری درایور سیستم نشان داده شود در این بخش عملکردهای مختلف وویژگی‌های کنترلی یک سیستم درایور مبدل تغذیه شده ac توضیح داده خواهد شد.
کلمات کلیدی:

جریان ac

ماشین ac

ولتاژ استاتور

موتورهای القایی

درایور اینورتر

پایداری دینامیکی

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 52 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه مهندسی عمران با عنوان توصیف بتون پلاستیک و روشهای اجرایی دیواره آب بند

چکیده:
فرارآب ذخیره شده در پشت سدهای خاکی از پی سد در صورتیکه کنترل کافی وجود نداشته باشد میتواند باعث خرابی سد شود.تجربه نشان داده است که نشست آب وخوردگی داخلی در پی وبدنه سد بیشترین دلیل ایجاد اشکال وتخریب سدهای خاکی بوده است.
در بیشتر از 70% حالت های نارسا در سدهای خاکی مشکل به نبودن کنترل تراوش یا کافی نبودن آن نسبت داده شده است.بیشترین حالت تخریب ناشی از نشست آب در اثر گردایان خروجی آب بوده است که سبب شناوری ذرات خاک درپاشنه سد ودر نتیجه آغاز حرکت ذرات خاک میشود.
برای کنتر ل تراوش از پی سد روش هایی برای کاهش تراوش آب از پی با تلفیق روش هایی جهت هدایت آب وزهکشی بکار میرود.روش های کاهش تراوش شامل این موارد است:
جداکننده ها-یا دیواره های ترانشه ای، بتون نفوذ ناپذیر بالادست،دیافراگم ها ی بتونی جداکننده هایی از جنس گل و پرده های تزریق.روش های زهکشی وهدایت آب که به همراه فیلتر(صافی) بکار میرودو شامل این موارد هستند:

پتوهای زهکشی ،

چاه های فشارشکن و

ترانشه های زهکشی

شرایطی که نوع وسیله کنترل تراوش را تعیین میکند به قرار زیر هستند:
عمق پی ، طبیعت لایه های پی و مواد تشکیل دهنده آن شامل نفوذ پذیری لایه ها وکاهش تراوش مورد نیاز مزیت نسبی روش ها از نظر اقتصادی و میزان خطر پذیری(RISK) که تحت تاثیر عواملی نظیر ارتفاع سد و خطرات پس از شکسته شدن سد است.
کلمات کلیدی:

سدهای خاکی

بتون پلاستیک

دیواره آب بند

سد و سد سازی

بتون ریزی

سدكرخه

مقدمه:
همانگونه که گفته شد یکی از روش های کلی کاهش تراوش از پی آنست که خندقی -ترانشه ای را در پی سد تا لایه نفوذ ناپذیر حفر کرد وآنرا با مواد نفوذ ناپذیر پر کرد این مواد نفوذ پذیر میتواند مخلوط خاک و بنتونیت یا مخلوط سیمان و بنتونیت یا بتون پلاستیک باشد. بتون پلاستیک از سیمان،بنتونیت مصالح دانه ای وآب تشکیل شده است.بتون پلاستیک ناتراوایی خوبی دارد ومقاومت چندین مرتبه بیشتر از خاک دارد واین خصوصیات رفتاری ویژه ای به بتون پلاستیک میدهد.
شکل پذیری بالا که با بتون معمولی نمیتوان به آن رسید و مقاومتی که با دیواره از جنس خاک نمیتوان به این رسید و این نتایج موفق بدون کاهش آب بندی بدست میآید. بطور مثال برای جاهایی که اضافه بار زیادی وجود دارد.مانند وزن یک سد یا وقتی که فشار هیدرولیکی زیادی ایجاد میشود(بتون پلاستیک انتخاب خوبی است وبطور کلی میتوان گفت در جایی که مقاومت زیادی مورد انتظار باشد یا به عکس در جائیکه مواد نرم اطراف دیواره فشرده میشوند و به تغییر شکل مقاوم بماند وترک نخورد.
امروز با توسعه تکنیک حفاری هزینه های ساخت دیواره آب بند از جنس بتون پلاستیک کاهش یافته است و مشکلات اجرایی نظیر انحراف دیواره ها نیز کم شده اند.
دو فصل اول رساله شامل بررسی ادبیات موضوع است.
فصل سوم: به روشهای طرح اختلاط و شرح آزمایشات انجام شده می پردازد.
فصل چهارم: به بررسی ویژگیهای طرح کرخه می‌پردازد.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 232 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه مهندسی عمران با عنوان نگهداری و مدیریت راهها و جاده ها

چکیده :
نگهداری و مدیریت راهها و جاده ها یکی ازمهمترین وبنیادی ترین اصول زیربنایی کشورهاست .نوع وکاربرد انواع اقدامات پیش گیرانه برای نگه داری روسازیهای آسفالتی وبتنی طی سالهای متمادی تحت بررسی وتحقیق قرارگرفته است. کاهش هزینه ها واقدامات کاهش دهند هزمان ترمیم راهها از جمله نکاتی است که با استفاده از آسفالتهای حفاظتی تحقق می یابد. تحقیقات نشان داده است که صرف مقدار ناچیزی ازکل هزینه ها به اقدامات نگهداری باعث کاهش بسیار زیادی ازهزینه های تعمیرات وترمیم روسازیها خواهد شد .بنابراین اهمیت توجه به زمینه اقدامات نگهداری ومدیریتی به وضوح روشن می گردد.
دراین مقاله ضمن معرفی وشناسایی اقدامات نگهداری پیش گیرانه بویژه آسفالتهای حفاظتی ، راهکارهای علمی آزمایشگاهی وعلمی درزمینه تهیه واجرای انواع آسفالت‌های حفاظتی ارائه میگردد. آسفالتهای حفاظتی ازجمله موارد نگهداری پیش گیرانه محسوب میشوند . آسفالتهای نازک سطحی ،اندودهای سنگدانهای، دوغاب آببندی واندودآببندی بدون سنگدانه ودرزگیرها ازجمله آسفالتهای حفاظتی بشمار می روند .هدف ازاین تحقیق معرفی انواع مختلف آسقالتهای حفاظتی ونحوه طراحی واجرا وانتخاب نوع وزمان استفاده ازهریک وانتخاب راهکار مناسب جهت شرایط موجود می باشدتا گامی درراستای افزایش ایمنی وکارایی راههای کشور برداشته شود .
کلمات کلیدی:

آسفالتهای حفاظتی

انواع قیرها

امولسیون ساز

دوغاب آببندی (Slurry Seal )

نگهداری و مدیریت راهها و جاده ها

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 47 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

گزارش كارآموزی مهنسی عمران با عنوان پروژه ساختمان بتونی

پیشگفتار
انجام دادن كار اجرایی به عنوان كارآموزی كاری بسیار مفید وپسندیده ای است چون این كار دانشجو را با اجرای كارهای عمرانی آشنامی كند اجرای كارهای عمرانی با دستگاه تئوری تفاوت دارد واختلاف اجرا ودرس دانشگاهی فقط در كارگاه ساختمانی قابل احساس كردن است وكارآموزی وكاركردن دركارگاه ساختمانی قبل از رفتن دانشجو به محل كار خود بسیار مفید است.
مقدمه

ساختمان بتونی:

منظور از ساختمان های بتنی ساختمانی است که کلیه اجزای اصلی آن (ستون های تیرهای اصلی و پی) از بتن و میله گرد ساخته شده باشد سقف اینگونه ساختمانها با انواع مختلف ساخته می شود از قبیل دال های بتونی پیش ساخته –دال های بتونی ریخته شده در محل-تیرچه بلوک وغیره

مزایای ساختمانهای بتونی:

ساختمان های بتونی بعلل زیر مورد توجه مهندسین و شهرسازان قرار گرفته وروز به روز رو به توسعه است.
1- ماده اصلی بتن که شن وماسه میباشد تقریبا در تمام نقاط کره زمین بحد وفور یافت می شود روی این اصل امکان ساختن ساختمانهای بتونی را میسر می سازد.
2- ساختمانهای بتونی در مقابل عوامل جوی از ساختمانهای فلزی مقاوم تر بوده و در نتیجه نسبت به ساختمانهای فلزی دارای عمر طولانی می باشد.
3- در مقابل آتش سوزی ساختمانهای بتونی نسبت به ساختمانهای فلزی مقاوم تر می باشند.
4- بعلت شکل پذیری بتن که می تواند بهر شکلی که قالب آن تهیه می شود ساخته شود ساختن ستون وپل به اشکال مختلف را میسر می سازد بهمین علت مهندسین معمار به این نوع ساختمانها توجه بیشتری می نمایند.
کلمات کلیدی:

بتون

ساختمان بتونی

بتن ریزی فنداسیون

آرماتور بندی

گزارش كارآموزی مهنسی عمران

دانلود دذ ادامه مطلب
عباس بازدید : 222 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه مهندسی برق با عنوان نحوه عملکرد دستگاههای الکترونیکی عابر بانک

ATM ها ( دستگاههای خودپرداز )چگونه کار می کنند؟

چکیده
مطالعه و کار با میکروکنترلر غالباً برای دانشجویان لازم و ضروری است و چه بهتر که این یادگیری به روز باشد و دانشجو زمان خود را برای مطالعه درباره میکرو کنترلر جدید صرف کند.
یکی از جدیدترین میکروکنترلر قوی عرضه شده در بازار الکترونیک متعلق به شرکت Atmel به نام میکرو کنترلر های AVR است.
این میکرو کنترلرهای 8 بیتی به علت وجود کامپایلر های قوی به زبان ( HLL (High Level Language مورد استقبال واستفاده دانش پژوهان قرار گرفته است.با آنکه زبانهای BASIC و C بیشترین استفاده را در زبانهای HLL دارند،اما تا امروز معماری بیشتر میکرو کنترلرها برای زبان اسمبلی طراحی شده و کمتر از زبانهای HLL حمایت کرده اند.
هدف Atmel طراحی معماری بود که هم برای زبان اسمبلی و هم زبانهای HLL مفید باشد.به طور مثال در زبانهای BASIC و C میتواند یک متغیر محلی به جای متغیر ساسری در داخل زیر برنامه تعریف کرد.در این صورت فقط در زمان اجرای زیر برنامه مکانی از حافظه RAM برای متغیر اشغال می شود.در صورتی که اگر متغیری به عنوان سراسری تعریف گردد در تمام وقت مکانی از حافظه Flash Rom را اشغال کرده است .
کلمات کلیدی:

ATM

خود پرداز

عابر بانک

دستگاه POS

سیستم پرداخت الکترونیک

کارت عابر بانک

کارت خوان

دستگاههای خود پرداز (ATM)

مقدمه
یك خود پرداز كه از آن به عنوان آنی بانك یا عابر بانك نیز نامبرده میشود دستگاهی الكترونیكی است كه به مشتریان بانكها امكان دریافت پول از حساب یا بررسی گردش حسابشان را در هر زمان به صورت اتوماتیك وبدون نیاز به تحویلدار را ممكن میسازد.تمام دستگاههای خود پرداز با كامپیوتر مركزی موسسه ای كه آنها را اداره میكند ارتباط دارند. این ارتباط باید به صورت همزمان باشد تا خطر برداشت بیشتر از میزان موجودی ازبین برود. یك خط مخابراتی ویژه تمامی دستگاهها رابه كامپیوتر مركزی وصل میكند.
بارزترین شكل استفاده از دستگاههای خود پرداز ، بكارگیری كارت بانكی است.در چند سال اخیر دستگاههای خود پرداز مورد توجه خاص فن آوری تجهیزات بانكی سراسر جهان قرار گرفته اند.دستگاههای خود پرداز به عنوان مهمترین و اصلی ترین فن آوری بانكداری هزاره سوم، همگام با توسعه وپیشرفت نرم افزاری وسخت افزاری رایانه ها به رویای شعب بانكی خودكار وتمام اتوماتیك جامه عمل میپوشاند.
اولین خود پرداز در دنیا در انفیلد تاون لندن در یكی از شعبات بانك باركلی به تاریخ 27ژوئن1967نصب گردید. هر چند نمونه های دیگری نیز در آمریكا بوده است اما با توجه به قابلیتهای مورد انتظار باید مورد فوق را اولین آنها دانست.
مشخصات دستگاههای خود پرداز (ATM)

مشخصات دستگاههای خود پرداز عبارتند از:

-شكاف ورودی كارت
-صفحه مانیتور برای ارسال پیام
-صفحه كلید برای ورود اطلاعات توسط دارنده كارت
-كلید های عملیاتی در كنار صفحه مانیتور برای تعیین وظایف مختلف
-محفظه خروج برگه رسید
-محفظه خروج اسكناس جهت تحویل به دارنده كارت
-محفظه دریافت وجه از دارنده كارت(مشتری) یا سایر دستورات
-خود پردازها شامل یك پردازنده كد گذار (crypto processor) امن كه معمولاهمراه یك كامپیوتر سازگار با IBMكه در یك محفظه فیزیكی ایمن قرار دارند میباشد.
-خود پردازها از طریق سوییچ بانك به كامپیوتر میزبان بانك متصل است .این امكان هست كه سوییچی مشترك بین خودپردازهای بانكهای مختلف عمل ارتباط بین خود پردازهای بانكهای گوناگون را میسر سازد. در ایران این امكان در قالب طرح شتاب در حال گسترش میباشد.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 94 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پروژه پایانی مهندسی برق با عنوانایمنی در برق

مقدمه
گستردگی و حجم استفاده از انرژی الکترونیکی در صنعت و تاسیسات الکترونیکی و منازل بر کسی پوشیده نیست. با توجه به مزایای استفاده از الکتریسیته، استفاده ازآن نیز همچنان در حال گسترش می باشد.درکنار مزایای مذکور،جریان الکتریکی دارای خطراتی برای تجهیزات و انسانها می باشد. عبور جریان زیاد برق از تجهیزات باعث تغییر شکل، خاصیت، سوختن یا آتش سوزی در آنها می گردد.
همچنین عبور جریان کوچکی از بدن انسان باعث ایجاد شوک و نهایتاً منجر به مرگ می گردد. بنابراین لزوم حفاظت در مقابل این خطرات کاملاً مشهود و ضرورث می باشد. با توجه به اینکه عبور جریان از بدن انسان و قسمتهای غیر مجاز الکتریکی خطرناک است،برگشت دادن جریان خطا از سیری جداگانه می تواند باعث قطع مدار الکتریکی توسط دستگاههای حفاظتی مثل روله ها و کلیدهای اتوماتیک شده و از بالا رفتن ولتاژ در نقاط خطا جلوگیری به عمل آورد. یکی از ارزانترین و ساده ترین مسیرهای برگشت جریان که در همه جا در دسترس است زمین می باشد.
زمین بسته به میزان رطوبت ، لایه های مختلف و اجزاء و مواد تشکیل دهنده آن دارای رفتار متفاوت در مقابل عبور جریان الکتریکی می باشد. این خاصیت زمین باعث بوجود امدن فن آوری گسترده و متنوعی بنام زمین کردن شده است که در ادامه مورد بحث قرار خواهد گرفت. زمین به غیر از خاصیت هدایت، از جهات دیگر نیز حائز اهمیت است. در ساخت و نصب یک کارخانه اولین مرحله،آماده کردن زمین کارخانه است. زمین کارخانه تحمل کننده وزن ساختمانها، تجهزیات و کلیه ادوات کارخانه بوده و بسیاری از لوله ها و کابلها از داخل آن عبور می کنند، همچنین زمین کارخانه همانند زمین یک برد الکتریکی مستقیماً مورد استفاده سیستم زمین تجهیزات بوده بطوریکه الکترودهای زمان در داخل آن قرار خواهندگرفت.
کلمات کلیدی:

برق گرفتگی

میدان الکترو مغناطیسی

کنترل بارهای الکترواستاتیک

سکسیونرها

ایمنی در برق

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 182 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان‌نامه كارشناسی ارشد مهندسی برق-كنترل با عنوان:

بررسی پخش‌بار كنترل‌كننده یكپارچه توان و كاربردهای آن درمحیطهای تجدید ساختارشده

چكیده
كنترل‌كننده یكپارچه توان(UPFC) از عناصر جدید ادوات FACTS می‌باشد كه قابلیتهای برجسته‌ای در تنظیم همزمان توان اکتیو و راکتیو به‌صورت مستقل از هم،بهبود رفتار سیستم در حالت دینامیك، کاهش تراكم و كاهش هزینه تولید را دارا می‌باشد. از موضوعات مهم این عنصر داشتن مدل مناسبی برای پخش‌بار می‌باشد.اولین مدل پخش‌بار در سال 1996 ارائه شد كه تا كنون مطالعات زیادی روی آن صورت گرفت.در این پایان‌نامه مدلهای مختلف ارائه شده مورد ارزیابی قرار گرفت و از میان آنها مدل مناسب از نظر سادگی و عملی بودن برای پخش‌بار و پخش‌بار بهینه انتخاب شده ‌است و صحت آن با شبیه‌سازی رایانه‌ای به‌وسیله نرم‌افزارهای MATLAB و PSAT به اثبات رسیده ‌است.
کلمات کلیدی:

كنترل‌كننده یكپارچه توان(UPFC)

(UPFC)

Unified Power Flow Controller

ادوات FACTS

کنترل‌کننده یکپارچه

لاگرانژ

منابع سری و موازی

مقدمه
جهان در قرن بیست ویکم با چالش‌های جدیدی برای محافظت از ساکنان‌اش ،منابع‌اش ومحیط زیست‌اش روبه‌رو است. الکتریسته که عامل اصلی تغییرات در قرن پیش بوده است در سال‌هایی که پیش‌رو است نیز بسیار سرنوشت ساز خواهد بود. اما در ابتدا زیرساخت صنعت برق خود باید دگرگون شود. درحال حاضر صنعت برق آمادگی لازم را برای برآوردن خواسته‌های اقتصاد دیجیتال آینده، دنیایی ‌با رقابت ‌افزاینده ‌و محیط زیست در معرض خطر را ندارد. قوانین اخیر زیست محیطی ، مسائل مربوط به حق مسیر ، افزایش هزینه‌های ساخت و تنظیم مجدد و رشد سریع مصرف نیاز به استفاده از حداکثر ظرفیت ممکن سیستم های تولید و انتقال موجود را ایجاد می¬کند.
صنایع الکترونیکی به دنبال تجهیزاتی با عملکرد با انعطاف پذیری بیشتر در سیستم‌های انتقال هستند که تا به کمک آنها محدودیت موجود در سیستم انتقال را کاهش داد. ادوات FACTS قادر هستند که انعطاف‌پذیری مورد نیاز سیستم انتقال را در حین عملکرد فراهم کنند .
مدل UPFC انحصاری و مرکب از جبران‌سازهای سری و موازی سریع است و کنترل انعطاف‌پذیری از شبکه برق را فراهم می‌کند. ویژگی UPFC به‌عنوان یکی از ادوات FACTS پیشرفته، توانایی تنظیم دامنه ولتاژ شین و زاویه فاز و امپدانس خط می‌باشد. این ویژگی قدرتمند UPFC سبب می‌شود که از این وسیله در کاربردهای زیادی از جمله پایدارسازی ولتاژ و فاز و همچنین افزایش ظرفیت خطوط انتقال موجود درشبکه استفاده کرد.
دانلود در  ادامه مطلب
عباس بازدید : 399 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

مدل مخفی مارکوف و بهترین الگوریتمهای آموزش ( نسخه کامل و آپدیت شده )

 

Hidden Markov Model and Training Algorithms

چکیده:
یکی از مسائلی که در پردازش سیگنال توجهات را به خود معطوف نموده است، مدلسازی سیگنال است. انتخابهای مختلفی برای مدل کردن سیگنال و خصوصیات آن وجود دارد. از یک دیدگاه می توان مدلهای سیگنال را به دو دسته مدلهای معین و مدلهای آماری تقسیم بندی نمود. مدلهای معین عمدتا برخی خواص شناخته شده سیگنال را مورد استفاده قرار می دهند. در این حالت تشکیل مدل سیگنال سرراست است و تنها کافی ست مقادیر پارامترهای مدل تخمین زده شود. در مدلهای آماری سعی در ایجاد مدل با استفاده از خواص آماری سیگنال است.
مدلهای گاوسی، زنجیره مارکوف و مدل مخفی مارکوف از جمله این روشها هستند. فرض اساسی در مدلهای آماری این است که می توان خواص سیگنال را به شکل یک فرآیند تصادفی پارامتری مدل نمود. مدل مخفی مارکوف در اواخر دهه 1960 میلادی معرفی گردید و در حال حاضر به سرعت در حال گسترش دامنه کاربردها می باشد. دو دلیل مهم برای این مساله وجود دارد. اول اینکه این مدل از لحاظ ساختار ریاضی بسیار قدرتمند است و به همین دلیل مبانی نظری بسیاری از کاربردها را شکل داده است. دوم اینکه مدل مخفی مارکوف اگر به صورت مناسبی ایجاد شود می تواند برای کاربردهای بسیاری مورد استفاده قرار گیرد.
کلمات کلیدی:

مدل پنهان مارکوف

Hidden Markov Model

معماری مدل پنهان مارکوف

تشخیص گفتار

تشخیص چهره

فرایند مارکوف گسسته

مدل مخلوط گاوسی

الگوریتم ویتربی

الگوریتم پیشرو

Automatic Speech Recognition

HMM

ASR

مقدمه
مدل پنهان مارکوف (به انگلیسی: Hidden Markov Model) یک مدل مارکوف آماری است که در آن سیستم مدل شده به صورت یک فرایند مارکوف با حالت‌های مشاهده نشده (پنهان) فرض می‌شود. یک مدل پنهان مارکوف می‌تواند به عنوان ساده‌ترین شبکه بیزی پویا در نظر گرفته شود.
در مدل عادی مارکوف، حالت به طور مستقیم توسط ناظر قابل مشاهده‌است و بنابراین احتمال‌های انتقال بین حالت‌ها تنها پارامترهای موجود است. در یک مدل پنهان مارکوف، حالت به‌طور مستقیم قابل مشاهده نیست، اما خروجی، بسته به حالت، قابل مشاهده‌است. هر حالت یک توزیع احتمال روی سمبل‌های خروجی ممکن دارد. بنابراین دنبالهٔ سمبل‌های تولید شده توسط یک مدل پنهان مارکوف اطلاعاتی دربارهٔ دنبالهٔ حالت‌ها می‌دهد.
توجه داشته باشید که صفت 'پنهان' به دنبالهٔ حالت‌هایی که مدل از آن‌ها عبور می‌کند اشاره دارد، نه به پارامترهای مدل؛ حتی اگر پارامترهای مدل به‌طور دقیق مشخص باشند، مدل همچنان 'پنهان' است.مدل‌های پنهان مارکوف بیشتر به‌دلیل کاربردشان در بازشناخت الگو، مانند تشخیص صدا و دست‌خط، تشخیص اشاره و حرکت، برچسب‌گذاری اجزای سخن، بیوانفورماتیک و... شناخته‌شده هستند.
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 68 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پروژه درس شبکه های عصبی رشته مهندسی کامپیوتر مقطع دکتری شناسایی کاراکترهای دستنویس، برپایه شبکه LVQ (نسخه آپدیت شده + پاور پوینت )

چکیده:
در این گزارش، شناسایی کاراکتر های دستنویس (حروف کوچک انگلیسی) مورد بررسی قرار می گیرد. به این منظور ابتدا این کاراکترها کد شده و سپس کد حاصل که در قالب ده فریم می باشد، بطور همزمان به ده شبکه LVQ اعمال می شود. هر شبکه کد ورودی را خوشه بندی می کند و در نهایت خروجی ده شبکه که ده خوشه بندی مختلف برای فرمها ارائه می کنند با هم and شده و کاراکتر ورودی به این ترتیب شناسایی می شود. به منظور بررسی دقیق تر این مراحل، گزارش ارائه شده دارای چهار بخش دیگر است که بخش اول، نحوه کدینگ را شرح داده و در بخش دوم، شبکه عصبی طراحی شده و خروجی آن مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش بعد نتایج بررسی شده و نهایتا خلاصه کار مورد بررسی قرار می گیرد.
کلمات کلیدی:

شبکه LVQ

شناسایی کاراکترهای دستنویس

شبکه های عصبی

تشخیص کاراکترهای دستنویس

نحوه کد کردن کاراکتر ورودی

برای شناسایی کاراکتر مورد نظر، ابتدا باید کاراکترها کد شوند. نحوه کد کردن به این شکل است که نواحی کاراکتر مورد نظر به ده ناحیه مربعی (فریم) تقسیم شده و سپس هر ناحیه بطور جدا کد شده و کد حاصل به عنوان ورودی به شبکه LVQ اعمال می شود. در واقع هر فریم به یک LVQ اعمال می شود.هر فریم 12 بیت دارد که از چپ به راست به صورت زیر تعریف می شوند:
.
.
.
 
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 231 یکشنبه 20 دی 1394 نظرات (0)

پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی با عنوان

معرفی، ساخت و نگهداری سدهای لاستیکی و کاربرد آنها

چکیده:
نحوه کار و سهولت اجرا و بهره برداری از سدهای لاستیکی ، آنها را مناسب برای جایگزینی برخی سدهای کوتاه می سازد . این سدها با توجه به طراحی سریع ، سهولت نصب و بهره برداری ، هزینه اندک اجرای طرح ، مدت زمان کوتاه اجرا ، انعطاف پذیری قابل توجه آن در مقابل عوامل خارجی ، امکان تغییر شکل و سبکی می توانند در بسیاری از طرح های آبی کشور بویژه در نواحی ساحلی شمالی و جنوبی که با مشکلات متعدد آبی از جمله کمبود آب کشاورزی و سیلابهای فصلی روبرو هستند ، مناسب واقع شوند .
این سدها که از یک تیوپ بزرگ و حجیم تشکیل شده اند بر روی یک بستر بتنی نصب و بوسیله آب یا هوا پر می شوند. اتصال بدنه پلاستیکی به بستر بتنی با استفاده از مهارهای فولادی صورت می پذیرد.از دیگر مولفه های مهم و کاربردی یک سد لاستیکی کنترل ساده آن است که برای تنظیم تعادل فشار درون تیوپ ، اجرای فرمان تخلیه و یا پر کردن آن در نظر گرفته شده و عملا کنترل کارایی سد را بر عهده دارند .
در این تحقیق در ابتدا به معرفی سدهای لاستیکی می پردازیم و سپس در مورد زمینه های کاربرد این نوع از سدها و در نهایت درباره چگونگی مراحل ساخت و نگهداری آنها بحث و بررسی خواهیم کرد و به تعدادی از سدهای لاستیکی ساخته شده و در حال ساخت در ایران اشاره می کنیم.
کلمات کلیدی:

سازه های هیدرولیکی

سدهای لاستیکی

سدBroadwater

سد Highgate

آزمایش hand over

INFLATABLE DAM

FABRI DAM

مقدمه
تكنولوژی نسبتاً جدیدی كه برای مهار آبهای سطحی به كار گرفته شده است تكنولوژی ساخت سدهای لاستیكی می باشد . قبل از این نوع سدها برای مهار و هدایت آب به سوی زمینهای وسیع و آبروها ، از دریچه های فولادی و تخته های چوبی استفاده می شد كه در جلوی دریچه ها قرار می گرفت تا آب با فشار بیشتری جریان داشته باشد . در این كار نیز به نیروی انسانی نیاز بود و اگر در باز كردن این دریچه ها تأخیری روی می داد سیل ایجاد می شد و دریچه را با خود می برد.
ایدة استفاده از سدهای لاستیكی اولین بار در سال 1950 توسط «ایمبرسون» مطرح شد . در سال 1965 اولین سد لاستیكی بادی در ژاپن برای ذخیره سازی آب به بهره برداری رسید. هم اكنون در حدود 100 سد لاستیكی در آمریكای شمالی ، بیش از 1000 سد لاستیكی در ژاپن و خاور دور ، و در مجموع 2600 سد در نقاط مختلف جهان به طور موفقیت آمیز در دست بهره برداری میباشند.

كاربرد ها و مزایای سدهای لاستیكی :كنترل سیلابها و تنظیم جریان رودخانه :

این كار توسط دستگاههای الكترونیكی در اتاق كنترل و به طور خودكار انجام می گیرد . پایین آمدن رقوم سطح آب از یك سطح مشخص به معنای پایان سیلاب است ، كه در این صورت دستگاه الكترونیكی كنترل ، دستور افراشتن سد را اعلام می دارد:كنترل رسوب رودخانه : از آن جا كه سكوی بتنی محل استقرار سد لاستیكی ، در كف رودخانه و هم تراز با بستر آن كار گذاشته می شود ،
در هنگام خواباندن سد ، شرایط رودخانه مانند شرایط قبل از احداث سد لاستیكی است . این ویژگی باعث می شود كه پشت سدهای لاستیكی را رسوب پر نكند ، زیرا در هنگام وقوع سیل كه بیشترین بار رسوب گذاری رودخانه است ، سد به صورت اتوماتیك به حالت خوابیده در می آید و رودخانه شرایط طبیعی پیدا می كند . كنترل سد و حفاظت ساحلی در برابر فرسایش ، نصب بر روی بندها و سدها به منظور افزایش ارتفاع آنها و كمك به تولید برق ، كاهش آلودگی آب ، افزایش ظرفیت ذخیرة سدها ، مسائل تفریحی از قبیل شنا ، قایق رانی ، ... ، جلوگیری از نفوذ آب شور دریا به هنگام مد به ساحل ، از از کاربردهای این سد و از جمله مزایای اقتصادی این سد ها نسبت به موارد جایگزین شده عبارتند از :. سدهای لاستیكی به فونداسیون پیچیده ای نیاز ندارند ،
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 91 شنبه 19 دی 1394 نظرات (0)

دانلود مقاله رشته حقوق و فقه و معارف اسلامی

جایگاه مصلحت در اسلام

چکیده:
نخست باید دانست، واژه «مصلحت» دارای معنای مطابقی و چندین معنای مجازی است. در محاورات اجتماعی و تعاملات سیاسی، گاهی مصلحت اندیشی در برابر بنیان گرایی و رادیكال اندیشی مطرح می شود. علاوه بر معانی متعدد برای مصلحت انگیزه مصلحت اندیشان نیز متفاوت است. برخی به خاطر ضعف خویش مصلحت اندیشی می كنند و برخی بخاطر حل بحران و رعایت مصالح عمومی، مصلحت اندیشی می كنند.آنچه در اندیشه دینی مصلحت خوانده می شود هیچگونه انفکاک و مرز فاصلی با حقیقت ندارد، بلکه چهره و تجلی حقیقت در شرایط مختلف می باشد. آنچه بین حقیقت (Ttuth) و مصلحت، جدایی می افکند نگرش پراگماتیستی بر مصلحت و تفسیر مادی و سرد انگارانه (Utility) از آن است. اما در تفکر اسلامی مصلحت در مقابل مفسده و فساد است. در «مصباح المنیر» آمده است: صلاح ضد فساد است، مصلحت در چیزی یعنی وجود خیر در آن. (المقری الفیدمی، احمد بن محمد بن علی، المصباح المنیر، ج 1، ص 345).
بر اساس دیدگاه شیعه و معتزله همه احکام الهی بر اساس مصالح و مفاسد واقعی نهفته در متعلق آنها وضع شده اند. البته در مواردی مصالح و مفاسد با یکدیگر تزاحم می کنند. مثلا خوردن گوشت خوک به خاطر مفسده ای که دارد حرام است و حفظ جان نیز مصلحتی است که باید رعایت شود. اکنون اگر برای حفظ جان به خوردن گوشت خوک حاجت شد قواعدی در دین وجود دارد که بر اساس اهمیت ملاک ها تکلیف را روشن می سازد. مثلا چون از نظر شارع مصلحت حفظ جان اهم از رعایت مصلحت ترک خوردن گوشت خوک است، در چنین شرایطی اجازه خوردن آن را می دهد، زیرا عدم تجویز آن مفسده بزرگتری دارد و آن از بین رفتن نفس محترمه است.
بنابراین مصلحت آنگونه که در شریعت تبیین شده عین حقیقت است و برای رفع تزاحم بین مصالح و مفاسد واقعیه در شریعت اسلامی قواعدی قرار داده شده که نقش حاکم و کنترل کننده دیگر قوانین را دارند، از طرف دیگر در مواردی که تشخیص اهم و مهم و رفع تزاحم بین مصالح و مفاسد نیازمند دقت های کارشناختی است امام معصوم و در غیبت او ولی فقیه چنین رسالتی را بر عهده دارد بنابراین می توان گفت خود دین مرز مصلحت را مشخص کرده است گاهی به صورت قواعد کلی مانند قاعده «لاضرر و لا ضرار فی الاسلام» در اسلام ضرربینی و ضرر رسانی وجود ندارد. و یا قاعده «حرج» که هر آنچه موجب سختی خارج از طاقت انسان باشد در اسلام نیست.و یا مصلحتی باید باشد که توسط امام معصوم و یا فقیه جامع الشرایط تشخیص داده شود که رعایت آن به مصلحت مسلمانان و جامعه اسلامی است.
کلمات کلیدی:

مصلحت

مفاهیم عرفی

مصلحت در اسلام

انعطاف پذیری دین اسلام

دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 334 شنبه 19 دی 1394 نظرات (0)

دانلود پایان نامه رشته فقه و معارف اسلامی

بررسی مقایسه ای مصلحت درفقه امامیه و اهل سنت

چکیده:
مصلحت، یکی از قواعد مؤثر در پویایی فقه است. بی‌شک یکی از رازهای جاودانگی شریعت اسلامی، وجود عنصر مصلحت در آن است. مسئله این است که جایگاه حجیت این قاعده در فقه چگونه است؟ فقه حکومتی، چه ابتنایی بر مصلحت دارد؟ آیا بحث از قاعده مصلحت در فقه امامیه، از سر نیاز به جهت تشکیل نظام سیاسی است؟ یا این قاعده عمق و قدمت دارد؟ هنگام تعارض مصلحت عام با یک فرع فقهی، باید چه راه حلی برگزید؟ کارشناسان، شورا و… چه نقشی در کشف مصلحت دارد؟
درقدیمی‎ترین متون فقهی و درمیان فقهاء متقدم ومتاخر، همواره بحث مصلحت درحوزه تفقه وفقاهت مطرح بوده وهست. تاثیر مصلحت در استنباط و امتثال احکام شرعی و نقش محوری آن بعنوان پشتوانه احکام شرعی ازجمله مسائلی هستندکه بین فقهاء اسلام مورد عنایت و محل بحث و نزاع بوده و این خود بیانگر اهمیت جایگاه مصلحت در فقه اسلامی می‎باشد.ارزشمندی و اعتبار مصلحت در فقه امامیه با آنچه در فقه عامه در این زمینه وجود دارد متفاوت است. آنچه در این پایان نامه بدان می‎پردازیم مقایسه بین آراء فقهاء امامیه و اهل سنت و بیان وجوه اشتراک و افتراق نظرات آنان در مورد جایگاه و مقدار ارزشمندی مصلحت در فقه اسلامی می‎باشد.
مصلحت درلغت در مقابل مفسده و فساد قرارگرفته[1] و به معنی خوبی و نیکی2 و هر چیزی که مانع از فساد و تباهی و خروج شیئ از حالت اعتدال [2] و هیئت اصلیش[3] شود می‎باشد.
مصلحت به این معنا، ملازم با منفعت و موجب حصول نفع میباشدکه به این مطلب نیز درکتب لغت اشاره شده است. درکتاب اقرب الموارد می‎خوانیم المصلحه مایتعاطاه الانسان من الاعمال الباعثه علی نفعه (شرتونی،1992میلادی، ج1، ص656) یعنی مصلحت به اعمال صادره از انسان گفته می‎شودکه موجب نفع رسیدن به خود می‎شود.
کلمات کلیدی:

مصلحت

مصلحت در اسلام

مصلحت درفقه امامیه

مصلحت درفقه اهل سنت

مقدمه
حقیقت آن است که بحث فقه و مصلحت، بحثی تطبیقی، بینامذهبی و فلسفه فقهی است. اصل ضرورت توجه به مصلحت در فقه را هیچ‌یک از مذاهب انکار نکرده‌اند. همچنان که هیچ‌یک از مذاهب اهل سنت حتی مالکیه مصلحت را به‌طور مطلق نمی‌پذیرد. این نشان‌گر ضابطه‌مند بودن استفاده از این عنصر است.احکام شرعی که از جانب شارع مقدس جعل می‎شوند براساس مصالح و مفاسد نفس الامریه‎ای است که این مصالح و مفاسد جزء علل تشریع احکام الهی محسوب می‎شوند.بحث در مورد تبعیت یا عدم تبعیت احکام شرعی از مصالح و مفاسد واقعی که ارتباط نزدیکی با مسئله کلامی حسن و قبح ذاتی و عقلی دارد از دیرباز بین عدلیه و اشاعره وجود داشته است.
از آن زمان که مباحث اولیه علم کلام در میان متکلمان ظاهر شد و مسئله جبر و اختیار و به تبع آن عدالت خداوند مطرح شد این نزاع بین دو دسته از متکلمین یعنی معتزله (عدلیه) و اشاعره بوجود آمد که آیا صفت عدل از فعل خداوند از آن جهت که فعل خداوند است منتزع است و هر فعلی که خداوند انجام دهد همان عدل است یا اینکه عدل بعنوان حقیقتی واقعی در جریانات عالم باقطع نظر از انتساب و عدم انتساب جریانات به خداوند وجود دارد و افعال دارای حسن یا قبح می‎باشند.
اشاعره معتقد به قول اول شدند و بیان داشتندکه هرآنچه خدا انجام دهد عین عدالت و حسن است و افعال به خودی خود، حسن و قبح ندارند بلکه هرآنچه را شارع نیکو بداند خوب است و آنچه را ناپسند و بد بداند بد است[4].بنابر عقیده اشاعره تقیید افعال الهی به معیارهای عقلی و حسن و قبح افعال نوعی محدودیت و تعیین تکلیف برای خداست در صورتی که خدا هر آنچه را اراده کند می‎تواند انجام دهد.متقابلاً عدلیه با اعتقاد به قول دوم بیان داشتند که اصل حسن و قبح اشیاء همان‎طورکه معیار و مقیاس کارهای بشری است می‎تواند معیار افعال ربوبی قرارگیرد لذا خداوندکه حکیم علی الاطلاق است کارهای خود را با مقیاس حسن و قبح ذاتی افعال انجام می‎دهد و آنچه حسن است انجام می‎دهد.[5]
عدلیه بیان داشتند که اگرحسن و قبح افعال را منکر شویم با محذوراتی مواجه می‎شویم ازجمله این که نسبت کذب برخدا جائز می‎گردد زیرا اگر خداوند در موردی درکلامش دروغ بگوید این کار چون فعل الهی است بنابر قول اشاعره حسن است درحالی که اگر اینکار جائز و حسن باشد دیگر اعتمادی به وعده و وعیدهای خداوند نمی‎توان داشت چرا که در هر سخن خدا احتمال کذب وجود دارد. (شوکانی،ص8)دیگر اینکه اصل حسن و قبح اشیاء و افعال، اصلی است که با وجدان بشری مطابق است و هرعاقلی حتی منکر شرائع، حسن احسان و عدالت و قبح ظلم را بالضروره قبول دارد گرچه ازطرف خدا در این زمینه بیانی نرسیده باشد. (مظفر،1286قمری،ج1ص232)
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 302 شنبه 19 دی 1394 نظرات (0)

دانلود مقاله رشته فقه و معارف اسلامی با عنوان رابطه فقه و مصلحت

چکیده
اسلام دین جامع و البته جاودانی است. شریعت اسلامی نیز با بهره‌مندی از قواعدی همچون قاعده مصلحت به اثبات این ادعا کمک می‌کند. ولی هر مصلحتی مطلوب نیست. و حجیت مصلحت در فقه امامیه هرگز نباید سر از مصالح مرسله اهل سنت درآورد و یا موجب قدسیت‌زدایی از فقه وسکولاریزاسیون شود. از سوی دیگر با تأسیس نظام اسلامی در ایران، و نیز اقبال مسلمین به احیای ظرفیت‌های نهفته در دین اسلام، ما را بایسته می‌دارد که قواعد پویاساز این دین را کشف و تبیین کنیم.
این به مقاله بررسی رابطه فقه و مصلحت می پردازد. در این مقاله، پس از توضیح برخی واژگان و طرح موضوع، به پیشینه کاربرد مصلحت در فقه و اصول شیعه وسنّی پرداخته شده؛ سپس مباحث اصلی در سه بخش ادامه یافته است. در بخش اوّل، مصلحت، پایة جعل احکام شرع که به وسیله شارع مقدّس در نظر گرفته می شود، مورد بررسی است. در بخش دوم، مصلحت به صورت ابزاری که تشخیص و تعیین آن به استنباط حکم کلّی شرعی بینجامد بررسی شده است. در همین بخش، به مبحث معروف مصالح مرسله در اصول فقه اهل سنّت اشاره ای رفته است. در بخش سوم که حسّاس ترین بخش مقاله است، مصلحت به صورت پایة صدور حکم حکومتی و ابزاری در مدیریت جامعه مورد بررسی فشرده قرار گرفته و دغدغة اصلی این بخش این است که چگونه می توان از این ابزار استفاده کرد و به اصول و مبانی دینی و فقهی هم به ادارة جامعه پایبند بود.
واژگان کلیدی:

مصلحت

حکم حکومتی

مصالح مرسله

جعل احکام شرع

ابزار مدیریت جامعه

رابطه فقه و مصلحت

مقدمه
حقیقت آن است که بحث فقه و مصلحت، بحثی تطبیقی، بینامذهبی و فلسفه فقهی است. اصل ضرورت توجه به مصلحت در فقه را هیچ‌یک از مذاهب انکار نکرده‌اند. همچنان که هیچ‌یک از مذاهب اهل سنت حتی مالکیه مصلحت را به‌طور مطلق نمی‌پذیرد. این نشان‌گر ضابطه‌مند بودن استفاده از این عنصر است.مصلحت، عنوانی آشنا و پرکاربرد در فقه و اصول است. مفهوم خیر، صلاح و منفعت که از واژه مصلحت فهمیده می شود می تواند همة خواسته ها و آرزوهای انسان را پوشش دهد؛ هر چند در مصادیق آن اختلاف و اشتباه فراوان است. ادیان الاهی به طور عام و دین اسلام به طور خاص مدّعی خیر و صلاح بشر هستند که از طریق آن، سعادت ورستگاری انسان رقم می خورد (قولوا لااله الااللَّه تفلحوا).
صلاح، خیر و سعادت وقتی به دست می آید که دستورها و خواسته های اسلام جامه عمل بپوشد (مَنْ عَمِلَ صَالِحا ًمِن ذَکَرٍ أَوْ أُنثَی وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً (نحل (16): ص 97)؛ بنابراین، مصلحت و عمل، ارتباط نزدیک ومستقیم می یابند. در مجموعة آموزه ها و معارف اسلامی، شاخه ای که با عمل و رفتار بیش از سایر شاخه ها مرتبط می شود، فقه است تا آن جا که موضوع اصلی فقه را از جنس افعال شمرده اند؛ از این رو مصلحت و فقه هم ارتباط روشن و منطقی می یابند. حلقه اتّصال فقه و مصلحت، همان عمل و رفتار است؛ به این گونه که فقه، اعمال و رفتار را ساماندهی می کند تا انسان از رهگذر آن به خیر و صلاح دست یابد.
دربارة رابطه فقه و مصلحت که اصل آن فی الجمله چنان که گفته شد، قابل انکار نیست، پرسش های فراوانی قابل طرح است. برخی از مهم ترین این پرسش ها چنین است: آیا احکام شرع، تابع مصالح و مفاسد نفس الامری است؟ آیااین مصالح و مفاسد برای انسان قابل درک است یا فقط جاعل احکام از آن ها آگاهی دارد؟ آیا مصلحت فقط در جعل احکام رعایت شده یا در اجرای آن هم باید مصلحت سنجی کرد؟ آیا بر این اساس می توان مصالح را به دو قسم مصالح جعل احکام و مصالح اجرای آن تقسیم کرد؟ آیا می توان با تفکیک گوناگون حوزه های احکام مانند تفکیک حوزة عبادات از معاملات، مصالح نفس الامری را در برخی از حوزه ها برای انسان قابل درک دانست و در برخی دیگرغیر قابل درک؟ اگر مصالح، پایة استنباط احکام شرع باشد، ضوابط آن چیست؟ آیا مصالحی که در ولایات و به ویژه ولایت کبرا یعنی ولایت حکومت مشروع اسلامی مطرح می شود، ضابطه مند است؟ ضوابط آن کدام است؟ مرجع تشخیص این مصالح چه کسی یا چه نهادی است؟ و....
دانلود در ادامه مطلب
عباس بازدید : 105 شنبه 19 دی 1394 نظرات (0)

دانلود پایان نامه كارشناسی ارشد رشته حقوق عمومی

بررسی حقوقی تاثیر ارزشیابی عملكرد در حقوق و مزایا کارمندان

*آپدیت جدید:مقالات زیر بصورت رایگان ضمیمه شده اند:)-
  1. طراحی نظام پرداخت کارکنان دولت 36 صفحه
  2. نقش نظام پرداخت در افزایش بهره وری کارکنان دولت 17 صفحه
  3. اجرای نظام پرداخت بر اساس عملکرد 4 صفحه
چکیده
مبنای قانونی نظام ارزشیابی عملكرد كاركنان دولت، درایران به سال 1349 برمی گردد، برای نخستین بار در سال 1349 مقرر گردید سازمانهای دولتی مورد ارزشیابی مستمر قرار گیرند بدین منظورسازمانی با عنوان مركز ارزشیابی سازمانهای دولتی در نخست وزیری تشكیل گردید، هدف این مركز ارزشیابی مستمر عملكرد سازمانهای دولتی و مسؤلین آنها و كشف علل عدم پیشرفت كار در سازمانهای دولتی و تهیه پیشنهادات لازم به منظور رفع مشكلات و موانع، افزایش بازده كار و اظهار نظر نسبت به صلاحیت مسؤلین امور بوده است.علاوه بر مركز ارزشیابی سازمانهای دولتی، سازمان بازرسی كشور، با اعزام هیأتهای بازرسی به اقصی نقاط كشور، بررسی شكایات و نارضایتی مردم از دستگاهها و مأمورین دولت را بر عهده داشته است.
دراین تحقیق، سعی شده است ضمن بررسی مبانی قانونی وجایگاه نظام ارزشیابی عملكرد ازدیدگاه اسلام وحقوق ایران ، با طرح سه فرضیه وسه سؤال، ضوابط جاری ارزشیابی عملكرد شاغلین دستگاههاوسازمانهای دولتی ومیزان اثربخشی آن درنظام پرداخت حقوق ومزایای كاركنان دولت،مورد تجزیه وتحلیل حقوقی قرارگرفته وپاسخ مناسبی داده شود.
ارزشیابی ابزارمؤثری درمدیریت منابع انسانی است كه طی سالهای اخیربطورروزافزونی موردتوجه اغلب سازمانها،مؤسسات وشركتهای دولتی وغیردولتی قرارگرفته است.نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهدبااستفاده صحیح ومنطقی ازاین ابزار،سازمانهاباكارائی بهتری به اهداف موردنظرخودمی رسندوازطرفی منافع وخواسته های كاركنان نیزبنحومطلوب تامین می گردد.
کلمات کلیدی:

نظام پرداخت

ارزشیابی عملكرد كاركنان

جایگاه نظام ارزشیابی عملكرد در حقوق ایران

مقدمه
یكی از اهداف مهمّ ارزشیابی عملكرد كاركنان ، تعیین نظام پرداخت عادلانه و اعمال افزایش حقوق و پاداشها بر مبنای معیارهای عملكرد می باشد ،لذادر طراحی نظام پرداخت رعایت اصول و مبانی حاكم برآن ضروری می باشد كه در چهار مؤلفة زیر دسته بندی می شوند:
الف- شاخص ها و مؤلفه های طراحی نظام پرداخت :
رعایت عدالت در پرداخت، توجه به ویژگی های شاغل، انتخاب نظام امتیاز فرد و شغل، تقسیم دو بخش مستمر و غیر مستمر، انعطاف پذیری نظام پرداخت در درون، جداسازی پرداخت های ترمیمی از نظام پرداخت، ارتقای سطح بهره وری با قرار دادن آن در پرداخت های غیر مستمر، ایجاد نظام ارزیابی عملكرددر پرداخت های غیر مستمر، توجه به میزان اختیار و مسؤلیت های شاغل، توجه به كوشش ها و تلاشهای شاغل، توجه به شرایط محیط كار.
ب- شاخص ها و مؤلفه های اجرا:
سهولت در اجرا، اجرای نیمه متمركز، انعطاف پذیر بودن نظام با شرایط محیط، شایسته سالاری در انتخاب كاركنان و مدیران، رفع تبعیض.
ج- شاخص ها و مؤلفه های ویژة دولت در نقش كار فرما:
حفظ قدرت خرید كاركنان، توجه به رفاه و رضایت مندی كارمندان، افزایش حقوق سالانة كاركنان( متناسب با نرخ تورم)، پش بینی منابع مالی لازم. تمركز زدایی، حفظ و نگاه داشت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز، نظارت و كنترل.
د- شاخص ها و مؤلفه های ویژة دولت در نقش حافظ منافع ملی:
تأمین حدأقل معیشت برای كل آحاد جامعه، پرداخت های ترمیمی ( نقدی و غیر نقدی)، تأمین
اجتماعی ( رفع فقر، تغذیه، بهداشت، مسكن و ... )، هماهنگی میزان پرداخت میان بخش خصوصی و عمومی، ارجحیت منافع و مصالح ملی بر مصلح دولت در نقش كارفرما.
فهرست مطالب
مقدمه 1

فصل اول : جایگاه نظام ارزشیابی عملكرد وپاداش دراسلام

بخش اول – مبانی ارزشیابی ازدیدگاه قرآن 10

مبحث اول- فلسفه خلقت وضرورت ارزشیابی درنظام آفرینش 10
مبحث دوم- مصادیق ارزشها وضد ارزشهای ذاتی انسان از نظر قرآن 15

بخش دوم – معیارها وروشهای ارزشیابی ازدیدگاه اسلام 17

مبحث اول- معیارا یمان توأم باعمل صالح 17
مبحث دوم-معیار تقوا 19
مبحث سوم - معیار عدالت 23
مبحث چهارم – روشهای ارزشیابی در قرآن 32

بخش سوم – انگیزش وجبران خدمات در اسلام 36

مبحث اول- نظریه انگیزش دراسلام 36
مبحث دوم- پاداش وامتیازات درقرآن 42
مبحث سوم- نظام پرداخت ازدیدگاه اسلام 45

بخش چهارم-نظام ارزشیابی عملكردكاركنان دولت:

میحث اول- اصول ومعیارهای ارزشیابی عملكردكاركنان
مبحث دوم –روشهای ارزشیابی عملكرد كاركنان
مبحث سوم- قابل دفاع بودن ارزشیابی عملكرد وحق اعتراض كاركنان دولت

فصل دوم– جایگاه نظام ارزشیابی عملكرد درحقوق ایران

بخش اول – مبانی قانونی ارزشیابی 52

مبحث اول- مبانی ارزشیابی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران 52
مبحث دوم – مبانی ارزشیابی درقوانین موضوعه ایران 55

بخش دوم-نظام ارزشیابی عملكردكاركنان دولت 64

میحث اول- اصول ومعیارهای ارزشیابی عملكردكاركنان 65
مبحث دوم –روشهای ارزشیابی عملكرد كاركنان 71
مبحث سوم - قابل دفاع بودن ارزشیابی عملكرد وحق اعتراض كاركنان دولت 76

فصل سوم - نقش متقابل ارزشیابی عملكرد ونظام پرداخت

كاركنان دولت

بخش اول: نظام پرداخت مبتنی بر عملكرد وشایستگی كاركنان 85

مبحث اول- طرح های پرداخت مبتنی برعملكرد 86
مبحث دوم- آثار مثبت و منفی پرداختهای مبتنی بر ارزیابی عملكرد 88
مبحث سوم- افزایش حقوق مبتنی بر شایستگی 91
بخش دوم: نظام پرداخت كارآمد ونقش آن دركارائی 95
مبحث اول- عوامل انگیزشی نظام پرداخت كارآمد 95
مبحث دوم: پاداش و نقش آن در افزایش كارایی 101
بخش سوم: رابطه نظامهای پرداخت حقوق بابهره وری وتحولات نظام پرداخت
كاركنان دولت 107
مبحث اول-تاریخچه وتحولات نظام پرداخت كاركنان دولت 107
مبحث دوم- تفاوت نظام هماهنگ پرداخت بانظام حقوق ومزایای قبلی 114
مبحث سوم- دلایل ناكارآمدی قانون نظام هماهنگ پرداخت كاركنان دولت 116
نتیجه گیری و پیشنهاد 120
منابع ومآخذ 125
دانلود در ادامه مطلب

تعداد صفحات : 41

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 1201
  • کل نظرات : 24
  • افراد آنلاین : 263
  • تعداد اعضا : 5
  • آی پی امروز : 393
  • آی پی دیروز : 33
  • بازدید امروز : 2,305
  • باردید دیروز : 52
  • گوگل امروز : 5
  • گوگل دیروز : 5
  • بازدید هفته : 4,363
  • بازدید ماه : 4,363
  • بازدید سال : 24,227
  • بازدید کلی : 496,245
  • کدهای اختصاصی